Budžetski deficit Slovenije skoro dvije milijarde eura

Slovenija je u prvom polugodištu dostigla rekordan budžetski deficit od 1,96 milijardi eura, što je posljedica pada prihoda i povećanih rashoda uslijed pandemije Covida-19, objavilo je u petak slovenačko ministarstvo finansija.

Učinci krize jako su se odrazili na prihode u prvih šest mjeseci – iznosili su 4,3 milijarde eura i bili 15,5 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine kada je državni budžet  bio u suficitu od 220 miliona eura.

Za razliku od prihoda, rashodi su u prvom polugodištu porasli za 27,7 posto u odnosu na lani i iznosili 6,2 milijarde eura.

Na rashodnoj strani najviše su porasli troškovi za plate, robe i usluge, dok najveći pad na strani prihoda čine manji prihodi od poreza zbog restrikcija u ekonomskim aktivnostima tokom prve faze epidemije.

Ministarstvo finansija za iduće mjesece očekuje još izraženije učinke pandemije na pad prihoda i rast rashoda državnog budžeta, zbog smanjene ekonomske aktivnosti i vladinih mjera podrške privredi.

Očekuje se da će Vlada na jesen parlamentu predložiti rebalans državnog budžeta, koji je izvorno predviđao deficit od 656 miliona eura.

Check Also

Povoljniji gotovinski krediti u CKB i Podgoričkoj banci

Crnogorska komercijalna banka (CKB) i Podgorička banka, članice OTP Grupe, ponudile su gotovinske – keš …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *