Budžetski deficit Slovenije skoro dvije milijarde eura

Dodajte komentar

Slovenija je u prvom polugodištu dostigla rekordan budžetski deficit od 1,96 milijardi eura, što je posljedica pada prihoda i povećanih rashoda uslijed pandemije Covida-19, objavilo je u petak slovenačko ministarstvo finansija.

Učinci krize jako su se odrazili na prihode u prvih šest mjeseci – iznosili su 4,3 milijarde eura i bili 15,5 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine kada je državni budžet  bio u suficitu od 220 miliona eura.

Za razliku od prihoda, rashodi su u prvom polugodištu porasli za 27,7 posto u odnosu na lani i iznosili 6,2 milijarde eura.

Na rashodnoj strani najviše su porasli troškovi za plate, robe i usluge, dok najveći pad na strani prihoda čine manji prihodi od poreza zbog restrikcija u ekonomskim aktivnostima tokom prve faze epidemije.

Ministarstvo finansija za iduće mjesece očekuje još izraženije učinke pandemije na pad prihoda i rast rashoda državnog budžeta, zbog smanjene ekonomske aktivnosti i vladinih mjera podrške privredi.

Očekuje se da će Vlada na jesen parlamentu predložiti rebalans državnog budžeta, koji je izvorno predviđao deficit od 656 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *