Usvajanje paketa za oporavak najviši prioritet EU-a do kraja godine

Usvajanje paketa za oporavak u zakonodavnim institucijama Evropske unije apsolutni je prioritet kako bi bio spreman do početka sljedeće godine, istakli su u srijedu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, Evropskog parlamenta David Sassoli i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Von der Leyen, Sassoli i Merkel, čelnica zemlje koja predsjedava Vijećem EU-a, telefonski su razgovorali o sljedećim koracima potrebnim za usvajanje paketa koji uključuje Višegododišnji finansijski okvir (VFO) i novi novi instrument EU sljedeće generacije (NGEU).

Nakon što su se na maratonskom samitu od 17. do 21. jula čelnici zemalja članica dogovorili o tom paketu, sada je potrebno dogovor pretočiti u akte u redovnom zakonodavnom postupku, što je posao Vijeća EU-a i Evropskog parlamenta.

“Učesnici sastanka su potvrdili da je brzo postizanje dogovora (o tom paketu) najveći prioritet u idućim sedmicama i složili se da nema vremena za gubljenje”, saopćila je EK nakon sastanka.

“Složili su se oko metode i kalendara kako bi osigurali da paket oporavka bude na snazi do 1. januara 2021. godine”, stoji u saopćenju.

Jedna od obaveza koja čeka zemlje članice u predstojećem razdoblju jeste ratifikacija odluke o podizanju gornje granice budžetskih prihoda EU-a.

Pregovori u okviru VFO-a

Dogovor o instrumentu EU sljedeće generacije predviđa da se EK na finansijskim tržištima zaduži za 750 milijardi eura. Dio od 390 milijardi će kao bespovratnu pomoć proslijediti zemljama članicama, a 360 milijardi kroz zajmove.

Da bi se EK mogla zadužiti, Evropsko vijeće mora privremno podići gornju granicu vlastitih sredstava, odnosno prihoda evropskog budžeta. Riječ je o najvišem mogućem iznosu doprinosa koji se može tražiti od zemalja članica za punjenje budžeta.

U praksi je dogovoreni iznos VFO-a uvijek manji od najviše gornje granice. Ta razlika između stvarnog iznosa VFO-a i najviše gornje granice poslužit će kao garancija za zaduživanje na finansijskim tržištima.

Odluku o podizanju gornje granice budžetskih prihoda moraju ratifikovati sve zemlje članice u svojim parlamentima do kraja ove godine.

Pregovori o sektorskim programima u okviru VFO-a takođe moraju biti dovršeni do kraja godiine.

Von der Leyen je predložila da se sastanci u tom formatu redovno održavaju od sredine septembra kako bi se osigurao brzi napredak u tom procesu.

Izvor: Agencije

Check Also

EU donosi zakon koji će popraviti položaj gig radnika

Radnici na online platformama trebalo bi da uživaju ista prava kao i zaposleni u sigurnijim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *