Osniva se Poslovni savjet za manje barijera na Zapadnom Balkanu

Predsjednik Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Marko Čadež najavio je da će zajednička regionalna komora, koja okuplja svih šest nacionalnih komora i predstavlja oko 400.000 preduzeća, formirati poslovni savjet zapadnobalkanske šestorke.

On će pratiti napredak u otklanjanju prepreka za uspješnije privređivanje u regionu i o tome redovno informisati vlade, predlažući im mjere koje će privrednicima olakšati poslovanje i smanjiti troškove.

Savjet će, po riječima Čadeža, činiti vlasnici i menadžeri 12 najvećih kompanija iz cijelog regiona koje će na operativnom nivou pratiti postignute rezultate u otklanjanju barijera i unapredjenju privredne saradnje, saopštila je Privredna komora Srbije čije je Čadež predsjednik.

Kako je navedeno, informacije sa terena redovno će biti prosljedjivane ministarstvima i vladama regiona i Sekretarijatu CEFTA.

„Mi sami, u regionu, moramo da preuzmemo odgovornost, ne čekajući signale iz Berlina i Vašingtona“, poručio je Čadež, na panelu održanom u okviru video samita lidera Zapadnog Balkana posvećenog ekonomskoj saradnji, u organizaciji vašingtonskog Atlantskog savjeta.

Dodao je da je jačanje privrednih veza i uklanjanje barijera uspješnijem medjusobnom i poslovanju sa svijetom u interesu poslovne zajednice, koja će napredak na tom polju mjeriti uspjehom u savladavanju prepreka sa kojima se sada privrednici suočavaju, kao što je na primjer, skraćenjem vremena koje kamioni gube čekajući na granicama i samim tim smanjenjem troškova poslovanja.

Poslovna zajednica, kako je podsjetio, nije zadovoljna brzinom kojom se ti procesi odvijaju i spremna je da aktivno učestvuje u rješavanju problema.

Čadež je ukazao i na važnost političke podrške čvršćim regionalnim integracijama.

„Regionalna saradnja je medju prioritetima u agendama lidera regiona. To je dobro za region, za ekonomiju, ali i za same lidere, jer ostvarujući rezultate na nacionalnom nivou, ako njihova privreda dobro posluje i gradjani bolje žive, ponovo će biti izabrani“, rekao je Čadež.

Učesnici panela o regionalnim ekonomskim integracijama na Zapadnom Balkanu u funkciji privrednog oporavka i napretka istakli su značaj poboljšanja poslovne klime za kompanije iz regiona i investitore iz svijeta, stvaranje predvidivog poslovnog okruženja, vladavine prava, unaprjeđenja saobraćajne i energetske infrastrukture, jačanja privatnog sektora, prije svega malih i srednjih preduzeća, kao i podrške privredi da se digitalno transformiše i pređe na digitalno poslovanje.

Check Also

Udruženje banaka: Masovni moratorijum nanio bi više štete nego što bi donio koristi

Udruženje banaka Crne Gore reagovalo je povodom inicijative SDP-a i Predloga zakona o odlaganju plaćanja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *