Oduzete akcije Merkatora moraju biti vraćene Agrokoru

Vrhovni sud Republike Slovenije donio je presudu da dionice Merkatora, koje su odlukom slovenačke Agencije za zaštitu tržišne konkurencije (AVK) privremeno oduzete Agrokoru krajem prošle godine, bez odlaganja moraju biti vraćene hrvatskom koncernu.

Državno tužilaštvo Slovenije podnijelo je Vrhovnom sudu zahtjev za zaštitu zakonitosti u kojem je, u suštini, iznijelo tvrdnju da je AVK oduzimanjem dionica Merkatora Agrokoru postupila nezakonito, prenosi portal Poslovni.hr.

Vrhovni sud je pravosnažnom presudom, na koju nema mogućnosti žalbe, potvrdio takvu tvrdnju tužilaštva, promenio odluku AVK i zaustavio postupak koji je AVK vodila protiv Agrokora, a u kojem su oduzete akcije Merkatora, navodi portal.

Ova presuda Vrhovnog suda, dodaje se, omogućava povrat imovine Agrokoru nešto više od mjesec dana nakon što je Okružni sud u Ljubljani već preinačio odluku AVK o visini kazne hrvatskom koncernu jer nije prijavio kupovinu slovenačke firme za flaširanje vode Kostela 2016.godine.

Prvobitni iznos novčane kazne od čak 53,9 miliona evra, sud u Ljubljani je smanjio na milion evra, uz obrazloženje da neprijavljivanje koncentracije nije bilo rezultat “namjere da se zaobiđe prijava zbog mogućih štetnih efekata na tržišnu konkurenciju” već “rezultat nesavjesnog nehaja odgovorne osobe Ivice Todorića”.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe na koju dionice Merkatora treba da budu prebačene, izjavio je da očekuje da im “raspolaganje dionicama bude omogućeno u najkraćem roku” i da planiraju da prenos Merkatora na Fortenova grupu realizuju do kraja ove godine.

Check Also

Šta su stagflacija, šrinkflacija i skimpflacija – i da li su gore od inflacije?

Da li ste se spremili i otišli u svoj omiljeni restoran, samo da biste otkrili …

Leave a Reply

Your email address will not be published.