Vlasnici Amazona, Facebooka i Tesle od početka godine zaradili 115 milijardi dolara

Vlasnici kompanija Amazon, Facebook i Tesla od početka ove godine zaradili su 115 milijardi dolara. To se desilo zahvaljujući pandemiji koronavirusa.

Bogatstvo vlasnika Amazona Jeffa Bezosa od početka godine povećalo se za 63,6 milijardi dolara. Samo u jednom danu mjeseca jula zaradio je 13 milijardi dolara, piše američki poslovni magazin Bloomberg. Njegovo bogatstvo će uskoro doseći iznos od 200 milijardi dolara.

Vlasnik Facebooka Mark Zuckerbeg je bogatiji za 9,1 milijardu dolara, dok je vlasnik Tesle Elon Musk bogatiji za 42,1 milijardu dolara. Muskovo bogatstvo je doseglo iznos od 69,7 milijardi dolara.

Kao razlog za znatno povećanje bogatstva ove trojice ljudi Bloombeg je naveo pandemiju koronavirusa. Usljed pandemije potrošači mnogo više koriste internet usluge, a sve tri navedene kompanije djelovanje zasnivaju na internetu.

Profesor na čikaškoj Školi ekonomije Luigi Zingales je podsjetio da je savremena ekonomija zasnovana na internetu i da je to omogućilo da se zaradi veliko bogatstvo za kratko vrijeme.

Enormno bogatstvo spomenutih osoba, ali i drugih na meti je kritika u Sjedinjenim Američkim Državama. Bivši potpredsjednik SAD-a i kandidat demokrata za predsjednika ove zemlje Joe Biden ne misli da treba oporezivati bogatstvo, ali da treba više oporezovati korporacije i poboljšati zakonodavstvo koje se odnosi na porez na imovinu.

Check Also

Šest miliona eura za subvencije na reprogram postojećih kredita kod IRF-a i poslovnih banaka

Vlada Crne Gore je u četvrtak, 24. septembra, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *