Dioničarima UBI Banca još dva dana da odgovore na ponudu Intesa Sanpaolo

Dodajte komentar

Italijanska Intesa Sanpaolo banka rekla je da očekuje da će njena ponuda za preuzimanje rivalske UBI Banca u potpunosti uspjeti jer ju je tržišni regulator Consob produžio za dva dana kako bi dioničarima dao više vremena za donošenje informirane odluke.

Intesa od sredine februara putem neželjene ponude koja se sastoji od dionica i gotovine u iznosu od 4,1 milijarde eura nastoji da preuzme manjeg rivala UBI Banca za stvaranje sedme po veličini bankarske grupe eurozone.

Ponuda je trebalomda se završi u utorak, ali Consob je saopštio da ju je produžio do četvrtka kako bi zaštitio dioničare nakon što je od UBI-a zatražio pojašnjenja o komunikacijama objavljenim u vezi s ponudom, koje je UBI dostavio u ponedjeljak.

Intesa je do sada osigurala 43,5% UBI-ja.

– Na temelju dosadašnjih registracija … i uzimajući u obzir mišljenja koja su se pojavila među dioničarima UBI-a, Intesa smatra da će ponuda voditi punom uspjehu, navodi u napomeni portparol druge najveće italijanske banke.

UBI je odbio da komentariše ponudu.

Licitacija važi  uz korištenje 50% kapitala UBI plus jednu dionicu. Intesa cilja na 66,67% prihvatanja kako bi mogla apsorbovati UBI i povećati projektovane uštede.

Visoko prihvatanje takođe bi olakšalo Intesi ispunjavanje antimonopolske obaveze prodaje 532 podružnica kombinirane grupe, uglavnom UBI-jevih.

Osoba upozanta sa prilikama rekla je Reutersu da će institucionalni ulagači, koji uvijek čekaju posljednji dan ponuditi svoje dionice, podstaknuti značajnim porastom u prihvatanju.

Osoba je rekla da su dosad preuzimanje uglavnom činili lokalni investitori, od kojih su se mnogi u početku protivili ponudi, ali su je prihvatili nakon što je Intesa ovog mjeseca povećala premiju na 40% sa 24% u odnosu na zaključnu cijenu UBI-ja na dan objave posla.

Intesa je isključila dalje promjene uvjeta licitacije nakon produženja.

UBI je odbio “zaslađenu” ponudu rekavši da ona još uvijek ne odražava vrijednost banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *