Bundesbank očekuje rekordan pad BDP-a u drugom kvartalu

Njemačka ekonomija će drugo tromjesečje u uslovima pandemije vjerojatno završiti sa padom aktivnosti bez presedana, pokazao je izvještaj njemačke centralne banke – Bundesbank.

Drugo tromjesečje 2020. verojatno će rezultirati “najvećim padom realnog bruto domaćeg poizvoda (BDP)” od 1970. godine, kada je njemački Destatis počeo objavljivati tromjesečne serije BDP-a, objavio je Bundesbank u mjesečnom izvještaju.

Destatis će u četvrtak objaviti preliminarne podatke o BDP-u u drugom tromjesečju, a ekonomisti očekuju da će pad ekonomije dostići dvocifrene stope.

U prvom tromjesečju njemačka ekonomija je pala za 2,2 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Najveći pad njemačkog BDP-a na godišnjem nivou – od 7,9 odsto, zbio se u drugom tromjesečju 2009., na samom vrhuncu finansijske krize.

Bundesbank u najnovijem izvještaju ipak uliva malo nade, napominjući da je ” najniža tačka ekonomske aktivnosti vjerojatno dotaknuta već u aprilu”.

“Očekuje se nastavak ekonomskog oporavka u drugoj polovini godine”, napisali su ekonomisti Bundesbanka, dodajući kako će tome doprinijeti državni paket pomoći za ekonomiju nedavno usvojen u parlamentu.

Njemačka vlada utvrdila je mere za ovu i iduću godinu u paketu podsticaja teškom 130 milijardi eura. One uključujuju smanjenje poreza na dodanu vrijednost (PDV) sa 19 na 16 odsto, odnosno sa sedam na pet odsto za osnovne artikle, a cilj im je podstaknuti potrošnju, podseća novinska agencija dpa.

Check Also

Šest miliona eura za subvencije na reprogram postojećih kredita kod IRF-a i poslovnih banaka

Vlada Crne Gore je u četvrtak, 24. septembra, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *