Bundesbank očekuje rekordan pad BDP-a u drugom kvartalu

Njemačka ekonomija će drugo tromjesečje u uslovima pandemije vjerojatno završiti sa padom aktivnosti bez presedana, pokazao je izvještaj njemačke centralne banke – Bundesbank.

Drugo tromjesečje 2020. verojatno će rezultirati “najvećim padom realnog bruto domaćeg poizvoda (BDP)” od 1970. godine, kada je njemački Destatis počeo objavljivati tromjesečne serije BDP-a, objavio je Bundesbank u mjesečnom izvještaju.

Destatis će u četvrtak objaviti preliminarne podatke o BDP-u u drugom tromjesečju, a ekonomisti očekuju da će pad ekonomije dostići dvocifrene stope.

U prvom tromjesečju njemačka ekonomija je pala za 2,2 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Najveći pad njemačkog BDP-a na godišnjem nivou – od 7,9 odsto, zbio se u drugom tromjesečju 2009., na samom vrhuncu finansijske krize.

Bundesbank u najnovijem izvještaju ipak uliva malo nade, napominjući da je ” najniža tačka ekonomske aktivnosti vjerojatno dotaknuta već u aprilu”.

“Očekuje se nastavak ekonomskog oporavka u drugoj polovini godine”, napisali su ekonomisti Bundesbanka, dodajući kako će tome doprinijeti državni paket pomoći za ekonomiju nedavno usvojen u parlamentu.

Njemačka vlada utvrdila je mere za ovu i iduću godinu u paketu podsticaja teškom 130 milijardi eura. One uključujuju smanjenje poreza na dodanu vrijednost (PDV) sa 19 na 16 odsto, odnosno sa sedam na pet odsto za osnovne artikle, a cilj im je podstaknuti potrošnju, podseća novinska agencija dpa.

Check Also

Iznenada preminuo prvi čovjek bankarske kompanije Rotšild

Baron Bendžamin de Rotšild, koji je bio na čelu porodične kompanije poznate širom svijeta, preminuo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *