Besplatna radionica: “Kako se zaštiti od online prevara?”

Nevladino udruženje „Digitalizuj.Me“, u saradnji sa UNICEF-om i Telenorom, organizuje drugu u nizu online radionica za adolescente na temu „Kako se zaštiti od online prevara?“, u četvrtak, 30. jula, u 17h. Predavač je Milutin Pavićević, član Digitalizuj.Me tima i izvršni direktor u kompaniji ME-net, najvećem crnogorskom web hosting provajderu.

Adolescentkinje i adolescenti, koji imaju između 13-19 godina iz cijele Crne Gore imaju pravo učešća na besplatnoj radionici, a mogu se prijaviti do utorka, 28. jula, u ponoć. Prijava za učešće na radionici se može pronaći na sajtu – www.digitalizuj.me.

Sve je veća sofisticiranost internet prevaranata u pokušajima da dođu do našeg povjerenja, finansijskih informacija i ličnih podataka. Ova radionica ima za cilj da polaznike upozna sa osnovama motivacije internet prevaranata, tehnikama koje oni koriste i načinima da ih zaobiđemo ili se zaštitimo od njih. Neka od pitanja na koja će radionica pokušati da odgovori su “Kome, kad i kako smijemo slati lične podatke preko interneta, i koje podatke nikako ne smijemo slati”, “kako razlikovati pravi vebsajt od lažnog koji je napravljen da izgleda kao pravi”, “kako izbjeći moderne telefonske prevare” i  “kako dodatno sačuvati svoje online naloge od krađe”.

Radionicu će voditi Milutin Pavićević, diplomirani matematičar, specijalista računarskih nauka. Pavićević je izvršni direktor u kompaniji ME-net, najvećem crnogorskom web hosting provajderu i kreativni direktor u digitalnoj marketinškoj agenciji Alicorn. U protekle dvije decenije radio je na dizajnu interfejsa, programiranju i bezbjednosti na više stotina projekata – od bankarskih veb sajtova, preko ogromnih telekomunikacionih baza podataka, do video igara.

Ova online radionica organizuje se u okviru projekta „Bezbjednost na internetu u doba COVID-19 pandemije“, koji realizuje Digitalizuj.Me, uz podršku UNICEF-a i Telenora. Imajući u vidu da se sve više društvenih aktivnosti seli u online okruženje, projekat ima za cilj da, kroz niz edukativnih programa i sadržaja, podigne svijest o rizicima na internetu i pruži adolescentima znanja i vještine neophodne za sigurno korišćenje tehnologije. U okviru projekta prethodno je organizovana online radionica na temu „Šta znači „privatno“ na internetu?“.

Check Also

EU i Južna Koreja: SAD diskriminišu strane proizvođače električnih vozila

Većina električnih vozila neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe u SAD-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.