Besplatna radionica: “Kako se zaštiti od online prevara?”

Dodajte komentar

Nevladino udruženje „Digitalizuj.Me“, u saradnji sa UNICEF-om i Telenorom, organizuje drugu u nizu online radionica za adolescente na temu „Kako se zaštiti od online prevara?“, u četvrtak, 30. jula, u 17h. Predavač je Milutin Pavićević, član Digitalizuj.Me tima i izvršni direktor u kompaniji ME-net, najvećem crnogorskom web hosting provajderu.

Adolescentkinje i adolescenti, koji imaju između 13-19 godina iz cijele Crne Gore imaju pravo učešća na besplatnoj radionici, a mogu se prijaviti do utorka, 28. jula, u ponoć. Prijava za učešće na radionici se može pronaći na sajtu – www.digitalizuj.me.

Sve je veća sofisticiranost internet prevaranata u pokušajima da dođu do našeg povjerenja, finansijskih informacija i ličnih podataka. Ova radionica ima za cilj da polaznike upozna sa osnovama motivacije internet prevaranata, tehnikama koje oni koriste i načinima da ih zaobiđemo ili se zaštitimo od njih. Neka od pitanja na koja će radionica pokušati da odgovori su “Kome, kad i kako smijemo slati lične podatke preko interneta, i koje podatke nikako ne smijemo slati”, “kako razlikovati pravi vebsajt od lažnog koji je napravljen da izgleda kao pravi”, “kako izbjeći moderne telefonske prevare” i  “kako dodatno sačuvati svoje online naloge od krađe”.

Radionicu će voditi Milutin Pavićević, diplomirani matematičar, specijalista računarskih nauka. Pavićević je izvršni direktor u kompaniji ME-net, najvećem crnogorskom web hosting provajderu i kreativni direktor u digitalnoj marketinškoj agenciji Alicorn. U protekle dvije decenije radio je na dizajnu interfejsa, programiranju i bezbjednosti na više stotina projekata – od bankarskih veb sajtova, preko ogromnih telekomunikacionih baza podataka, do video igara.

Ova online radionica organizuje se u okviru projekta „Bezbjednost na internetu u doba COVID-19 pandemije“, koji realizuje Digitalizuj.Me, uz podršku UNICEF-a i Telenora. Imajući u vidu da se sve više društvenih aktivnosti seli u online okruženje, projekat ima za cilj da, kroz niz edukativnih programa i sadržaja, podigne svijest o rizicima na internetu i pruži adolescentima znanja i vještine neophodne za sigurno korišćenje tehnologije. U okviru projekta prethodno je organizovana online radionica na temu „Šta znači „privatno“ na internetu?“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *