Amerika sprema plan obnove: Predlog republikanaca “težak” trilion dolara

Republikanci su predložili da se dodatnih trilion dolara potroši na sanaciju ekonomske štete nastale zbog krize izazvane pandemijom korona virusa. Plan uključuje 100 miliona dolara za škole i stimulativne isplate od 1.200 dolara velikom broju Amerikanaca, piše Bi-Bi-Si.

Prema tom planu, ta isplata bi zamijenila povećanje od 600 dolara za naknade koje su isplaćivane nezaposlenima tokom pandemije.

Ovaj predlog predstavlja novi stepenik u pregovorima sa demokratama koji su ga okarakterisali kao potpuno neadekvatan.

SAD su već potrošile 2,4 triliona dolara na ublažavanje mjera, proslijedile milijarde dolara pomoći preduzećima i pojedinim domaćinstvima. Međutim, ekonomisti upozoravaju da će na proleće ta pomoć biti još potrebnija.

Senator Mič Mekonel je rekao da su republikaci htjeli da vide kako postojeći programi rade, pa su sad predstavili prekrojen i ciljan nacrt za rješavanje ekonomskog pada.

Mekonel je ocijenio da republikanci žele da nastave da isplaćuju dodatak za nezaposlene, koji ističe ove sedmice.

“Međutim, to moramo da učinimo na način koji ne usporava ponovno otvaranje”, rekao je Mekonel.

Osim novca za direktna plaćanja porodicama i za pomoć školama, republikanci su rekli da žele da usvoje zakone koji će štititi preduzeća od lažnih tvrdnji radnika da imaju koronavirus.

Check Also

Vožnja u budućnosti: Zbog pandemije potrošači manje skloni novim tehnologijama

Nesigurnost i finansijska zabrinutost prouzrokovana pandemijom COVID-19 i dalje utiču na mobilnost potrošača i globalni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *