Zašto aktuelna zlatna groznica nije dobra vijest

Unca zlata (31,1 grama) već košta više od 1900 dolara, što je 30 posto više nego tokom previranja na finansijskim tržištima u martu, koja nisu zaobišla ni plemenite metale.

Ali od tada, smjer je isključivo uzlazni, što je uglavnom zbog akcija likvidnosti centralnih banaka i očekivanja da će to na kraju dovesti do veće inflacije. U stvari, stagflacija – anemični ekonomski rast i rastućeg nivoa cijena. I posljednje, ali ne najmanje bitno: traženi prinosi obveznica, koji mogu biti alternativa ulaganju u zlato, u nekim su slučajevima čak i negativni, pa ulagači radije kupuju plemenite metale.

Posljednjih je dana na rast tržišta plemenitih metala (još snažnije raste srebro, koje je prešlo preko 23 dolara) takođe uticao slabiji dolar i sve veći broj zaraženih koronavirusom (rekordnih 290 hiljada širom svijeta u petak), što je kamen spoticanja za ekonomski oporavak i povećava vjerovatnoće novog vala zatvaranja.

Zlatna groznica, ukratko, signalizuje da je svijet u nevolji. Već u aprilu, Bank of America povećala je ciljanu cijenu za zlato u sljedećih 18 mjeseci na 3000 USD. ETF-ovi koji u svom portfelju imaju zlato dobijaju na vrijednosti već osamnaest nedjelja zaredom. Ovo je najduža serija od 2006. godine.

Izvor: SEEbiz

Check Also

EK: Ukida se ekonomsko državljanstvo u CG, ali program nastavljaju Makedonija i Albanija

Crnogorski program davanja državljanstva investitorima postepeno će biti ukinut zbog zabrinutosti Evropske unije (EU), navodi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.