Kvartalni gubitak Ryanaira čak 185 miliona eura

Dodajte komentar

Niskobudžetni irski prevoznik Ryanair u ponedjeljak je izvijestio o prvom gubitku tokom prvog tromjesečja fiskalne godine, kojega zbog posljedica pandemije koronavirusa smatra “najizazovnijim u 35-godišnjoj istoriji kompanije”.

Neto gubitak iznosio je 185 miliona eura u razdoblju od marta do juna, u porešenju s neto dobiti od 243 miliona eura u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihod je pao za 95 posto, na 125 miliona eura u tromjesečju koje je završilo 30. juna.

Mjere uštede na troškovima nisu mogle nadoknaditi gubitak prihoda. Prije godinu dana prihodi su iznosili 2,31 milijardi eura.

Iz kompanije su saopštili da je zbog zabrana putovanja uvedenih širom Evrope zbog pandemije, od sredine aprila do kraja juna bila prizemljena gotovo kompletna flota.

Ryanair je prevezao 500 hiljada putnika, u odnosu na 41,5 miliona u istom prošlogodišnjem razdoblju. Od 1. juna nastavio je letove na većem broju svojih ruta te očekuje da će potražnja idućih mjeseci polako rasti. Nada se da će u oktobru dostići 70 posto uobičajenog prometa.

Irski avioprevoznik očekuje “vrlo izazovnu godinu”, a trenutno ga najviše plaši mogući drugi talas širenja zaraze Covidom 19 širom Evrope u kasnu jesen, kada počinje godišnja sezona gripe.

Dionica Ryanaira u petak pri zatvaranju berzi koštala je 10,91 euro, što je 25 posto manje nego početkom godine. Iako je dionica njegovog konkurenta Wizza u tom razdoblju pala za blažih 11 posto, Ryanairova je još uvijek manje u gubitku od većine drugih evropskih avioprevoznika, poput britanskog easyJeta čija je dionica potonula 59 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *