Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog rasta američko-kineskih tenzija

Dodajte komentar

Na azijskim su bErzama u petak cijene dionica znatno pale zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine, a ulagače je pokolebao i jučerašnji oštri pad cijena dionica na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,3 posto.

Pritom su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,7 i 2,2 posto. Na Tokijskoj se bErzi zbog praznika danas ne radi.

Azijske ulagače obeshrabrio je jučerašnji pad berzanskih indeksa na Wall Streetu za više od 1 posto, što je ponajviše bila posljedica oštrog pada cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Najviše su jutros pale cijene dionica na burzi u Šangaju, više od 2 posto, zbog rasta tenzija između SAD-a i Kine, nakon što je Washington naredio Kini da zatvori njen konzulat u Houstonu zbog špijuniranja.

Peking je to nazvao neutemeljenim izmišljotinama povezanim s predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u i najavio protivmjere.

Pad tehnološkog sektora pritisnuo Wall Street

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer se ulagači plaše da će dalje širenje koronavirusa u SAD-u usporiti oporavak ekonomije.

Dow Jones indeks skliznuo je 353 boda ili 1,31 posto, na 25.652 boda, dok je S&P 500 pao 1,23 posto, na 3.235 bodova, a Nasdaq indeks 2,29 posto, na 10.461 bod.

Nakon četiri dana rasta, S&P 500 juče je oštro pao jer je u minusu završilo osam od 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu su najviše pale cijene dionica u tehnološkom sektoru.

Dionice Applea i Microsofta pojeftinile su više od 4 posto, a oštro su pale i cijene Amazon.coma, Tesle…

„Veliki je disparitet između rasta i vrijednosti na tržištu, pa je počelo sužavanje”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

Ulagači su zabrinuti i zbog daljeg rasta broja novozaraženih od koronavirusa. U SAD-u je juče taj broj dostigao 4 miliona, a broj umrlih porastao je za više od 1.000 treći dan zaredom, pa je ukupan broj žrtava tog virusa dostigao 144 hiljade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *