Makron: Najvažniji trenutak od stvaranja eura

Dogovor o planu podsticaja je za Evropsku uniju “najvažniji trenutak od stvaranja eura”, ocijenio je predsednik Francuske Emanuel Makron.

Taj sporazum o raspodjeli 750 milijardi eura rezultat je “tri godine rada Francuske i Njemačke”, rekao je on sinoć privatnom televizijskom kanalu TF1.

“Želim da naši građani cijene važnost onoga što se dogodilo u ova četiri dana i četiri noći”, rekao je šef države.

“Borili smo se (…) Ovo je najvažniji trenutak u životu naše Evrope od stvaranja eura” 1. januara 1999. godine, ocijenio je on.

Upitan da li će se taj plan finansirati “evropskim porezom”, predsjednik je odgovorio: “Tačno, francuski poreski obveznici neće plaćati taj dug”, već “velike međunarodne kompanije i neke evropske, koje danas to nedovoljno rade, ali će postepeno plaćati taj dug kroz evropski poreski sistem koji ćemo izgraditi”.

Podsjećajući da se 27 članica EU obavezalo sporazumom potpisanim danas, o “stvaranju novih sopstvenih resursa”, rekao je da se proučavaju tri poreza: na plastiku koja se ne može reciklirati, na “digitalne divove” i “porez na ugljenik”.

Drugi mehanizam je, rekao je Makron, uvođenje “ugljeničnog poreza na granicama” EU, po uzoru na porez na čelik koji se uvozi u Evropu: “Kada uvozimo čelik koji dolazi s drugog kraja svijeta, proizveden pod mnogo manje zahtjevnim uslovima (nego u Evropi), moramo biti u mogućnosti da nametnemo porez na našim granicama, čime se izbjegava nelojalna konkurencija… čelika koji dolazi iz Indije, Kine”.

“Taj evropski porez koji ćemo zajedno graditi, omogućiće otplatu duga koji smo ugovorili” za oporavak privrede EU od pandemije, rekao je Makron.

Makron je potvrdio da će Francuska dobiti 40 milijardi eura iz stimulativnog plana EU i da će biti treći po veličini njegov korisnik u Evropi, posle Italije i Španije.

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.