7 knjiga koje će vam pomoći da prevaziđete preduzetničke strahove

Dobri preduzetnici moraju da imaju hrabrosti da bi uspjeli, ali djeluje da je tu hrabrost sve teže posjedovati. Između globalne recesije i pandemije koja se ubrzava, tržište može izgledati mnogo više neprijateljski nastrojeno prema vama nego ikada.

Ne postoji lak način za prevazilaženje preduzetničkih strahova, ali čitanje korisnog štiva je jedna od najboljih opcija, barem za početak. Prije nego što se suočite sa sopstvenim izazovima, najbolje je poslušati priče, iskustva i razmišljanja preduzetnika koji su to sve već prošli i koji su se, baš kao i vi, nalazili u istoj poziciji.

Za vas smo izdvojili 7 knjiga uspješnih preduzetnika koje će vam pomoći da prevaziđete svoje strahove i načinite prvi korak:

1. Create and Orchestrate: The Path to Claiming Your Creative Power from an Unlikely Entrepreneur, Marcus Whitney

Ako je Marcus Whitney mogao da napusti koledž i da od čovjeka, bez mesta koje bi mogao nazvati svojim domom, postane jedan od najuspješnijih preduzetnika u Nešvilu, onda ne postoji ništa što bi vas moglo da spriječi da postignete isto. Knjiga otkriva nevjerovatne detalje i iskustva iz života preduzetnika, koji vam, čitajući ih, pomažu da bolje razumijete načine na koje možete da ostvarite svoje snove.

2. Daring Greatly: How the Courage to Be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent, and Lead, Brené Brown

Preduzetniku suzdržavanje od rizika može izgledati kao prednost. Knjiga Brené Brown ne samo da demantuje tu tvrdnju, već pokazuje i kako vas oslanjanje na sopstvene nedostatke može učiniti uspješnijim preduzetnikom. U svom istraživanju, Brown pokazuje snagu koju naši nedostaci mogu imati u profesionalnom okruženju, a ova knjiga vam može pomoći da vidite kako svoje strepnje pretvoriti u bogatstvo.

3. Fireproof: A Five-Step Model to Take Your Law Firm from Unpredictable to Wildly Profitable, Mike Morse i John Nachazel

Advokati su inteligentni, uspješni i visoko obrazovani, ali malo njih zna kako da vodi stvarni posao. Kada je Maike odlučio da otvori sopstvenu advokatsku kancelariju, brzo je saznao da se tu krije mnogo više od jednostavnog upravljanja kompanijom. Ova knjiga je prikaz svega što je Morse naučio tokom svog dugog putovanja, fantastičan primjer kako ovaj korak možda i nije lak, ali su rezultati gotovo uvek vidljivi.

4. Invisible Marketing: A Hidden Tool for Connecting with Consumers through Licensing, Jeff Lotman

Za poslovne lidere ništa nije strašnije od ideje da brend koji ste stvorili prepustite nekom drugom na upravljanje, ali Jeff Lotman u svojoj novoj knjizi pokazuje da bi to mogla da bude samo tajna rasta. Ovo djelo je posvećeno istraživanju umjetnosti licenciranja brenda i kako dopuštanje drugima da šire priču o vašoj kompaniji može biti jednako oslobađajuće koliko i zastrašujuće.

5. Breaking the Code: Five Steps to a Life-Changing Software Development Job, Bobby Davis Jr.

Ljudi više nego ikad ostavljaju svoj stari sektor iza sebe i započinju iznova u svijetu tehnologije. Iako to u prvi mah može ponuditi mogućnost velikih priliva, nikada nije lako stvoriti nišu na novom tržištu. Knjiga Bobby Davis Jr.-a zapravo je uputstvo za pronalaženje velikih profesionalnih prilika nakon što odlučite da je tehnologija za vas. Posjedovati vještine je jedna stvar, ali biti u stanju da ih iskoristite je nešto sasvim drugo, a ova knjiga vam omogućava da se lakše probijete na vašem odabranom tržištu.

6. Broken, Bankrupt, and Dying: How to Solve the Great American Healthcare Rip-off, Brad Spellberg

Zdravstvo je dosledno glavno pitanje za sve Amerikance, ali čini se da se niko ne može usaglasiti oko toga šta je problem. Knjiga Bred Spellberga jedan je od najcijenjenijih i sveobuhvatnijih pogleda na to šta nije u redu sa zdravstvom SAD-a i koji bi sljedeći koraci trebalo da budu. Štivo nije lako za čitanje, ali je moćan pokazatelj koliko hrabrosti će trebati da se popravi toliko raštimovan sistem.

7. Don’t Be a Stranger: Create Your Own Luck in Business through Strategic Relationship Building, Lawrence R. Perkins

Koliko god frustrirajuća mogla biti, stara poslovica ostaje vječna istina: u poslu nije važno šta znate, već koga znate. Stvaranje moćne mreže prvi je korak u kreiranju sopstvenog puta u poslu, a ova knjiga vam može pomoći da znate kako to da ostvarite. Autor je čitavu svoju karijeru, punu mudrosti, spakovao u jednu knjigu, a preduzetnici koji žele da naprave sljedeći korak sigurno ne bi trebalo da je preskoče.

Preduzetnici koji su spremni da naprave velike skokove u karijeri moraju se u potpunosti pripremiti prije nego što to učine. Priprema je ključni dio hrabrosti. Čitanje nekih od ovih knjiga možda ne garantuje uspjeh, ali će vam sigurno pokazati kako uspjeh izgleda.

Izvor: BIZLife

 

Check Also

Kreće projekat “Crna Gora radi”, za preporod državnih preduzeća

Projekat „Montenegro Works“ (MW) potreban je Crnoj Gori da bi se uspostavio efikasan mehanizam finansijskog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *