Prvi turski automobil izaći će sa traka 2022: Položen kamen temeljac za fabriku

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan položio je u subotu kamen temeljac za gradnju fabrike za proizvodnju prvog automobila turske proizvodnje. Najavio je da će fabrika biti gotova u roku od 18 mjeseci, a prvi automobil će biti proizveden u posljednjem kvartalu 2022. godine, izvijestio je TRT.

Kamen temeljac za fabriku, u kojoj će se proizvoditi prvi turski automobil, čiji je prototip predstavljen krajem decembra prošle godine, postavljen je u Bursi.

Erdogan je istakao kako je riječ o ostvarivanju 60-godišnjeg sna, a podsjetio je kako je vijest o proizvodnji prvog automobila domaće proizvodnje odjeknula ne samo Turskom, već i cijelim svijetom.

– Fabriku planiramo da završimo za 18 mjeseci, a prvi turski automobil s trake skidamo u posljednjem kvartalu 2022., rekao je Erdogan.

Govoreći o fabrici, naglasio je kako će ovaj kompleks iz temelja promijeniti percepciju fabrike kod ljudi.

– Ono što danas počinjemo graditi nije samo fabrika. Ovo je ogroman kompleks za proizvodnju s različitim postrojenjima koji će iz temelja promijeniti percepciju fabrike kod ljudi, poručio je Erdogan.

Turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank kazao je kako će prvi turski automobil biti pametni automobil i prijatelj okoline, kao i da će biti proizveden u postrojenju koje će takođe biti prijatelj okoline.

Turska je krajem decembra prošle godine predstavila prototip prvog električnog automobila domaće proizvodnje.

Na projektu razvoja prvog turskog automobila radi Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG) koja je nastala u junu 2018. godine udruživanjem resursa turskih kompanija Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell, Unije turskih berzi i privrednih komora i Zorlu Grubu.

Prvi model turskog automobila će biti iz kategorije SUV vozila na električni pogon. Plan je da do 2030. godine bude pokrenuta proizvodnja pet modela turskih automobila i to po tri različite verzije za svaki model. Godišnje je planirana proizvodnja 175 hiljada primjeraka, prenosi Indikator.ba.

U prvoj fazi je planirano da fabrika zapošljava oko 5.000 radnika, dok se u periodu punog kapaciteta proizvodnje očekuje da će omogućiti oko 20.000 radnih mjesta.

Check Also

Održana redovna godišnja Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma

Na današnjoj redovnoj Skupštini akcionara Crnogorskog Telekoma a.d, održanoj u Podgorici, usvojeni su Finansijski izvještaj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *