Rast indeksa i prometa obilježili sedmicu na Montenegroberzi

Rast oba indeksa i prometa obilježil i su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Vlada utvrdila Predlog izmjena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) i predložila da se on donese po skraćenom postupku.

Agencija Mina biznis prenosi da je pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MHCE10 ojačao 0,76 odsto na 721,97 poena, a MONEH 0,5 odsto na 10.452,64 boda. Promet je, u sedmici koja je zbog obilježavanja Dana državnosti imala svega tri radna dana, iznosio 193,39 hiljada eura i bio je šest puta veći od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu, realizovanom kroz 23 transakcije, imale su korporativne obveznice Hipotekarne banke, 51,76 odsto.

Rasle su jedino akcije Jugopetrola 3,2 odsto na 9,49 eura, a trgovalo se i dionicama Centra za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo i Zetatransa, koje su ostale na prošlosedmičnom nivou od tri eura, odnosno 84,2 centa.

Trgovalo se i akcijama Hotelske grupe Budvanska rivijera i Sveti Stefan hotela, koje su u petak koštale 5,2 eura, odnosno 2,3 eura. Dionice Citadel grupe sedmicu su završile na 77,4 centa, a Luke Bar na 27 centi.

Kada su u pitanju ekonomski događaji, ovu sedmicu je obilježila odluka Vlade da utvrdi i u skupštinsku proceduru dostavi Predlog izmjena i dopuna Zakona o PIO, kao i da predloži parlamentu njegovousvajanje po skraćenom postupku.

Vlada predlaže Skupštini da zakon donese no skraćenom postupku kako bi se obezbijedilo ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u skladu sa predloženim rješenjima i u cilju zaštite korisnika penzija navodi se u obrazloženju predloženog dokumenta.

Predloženim izmjenama i dopunama znatno se unapređuju uslovi penzionisanja i povećava minimalna penzija. Uslovi penzionisanja se unapređuju jer se iz obračunskog perioda isključuje četvrtina perioda staža koja je budućim penzionerima najnepovoljnija.

Check Also

Bemaks završio 95 odsto radova na auto-putu

Svi glavni objekti na prioritetnoj dionici auto-puta Bar Boljare koje izvodi kompanija Bemaks su završeni, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *