Najveći rast BDP-a od zemalja kandidata ostvarila Srbija, Crna Gora na drugom mjestu

Prema upravo objavljenim podacima Evropske komisije, Srbija je ostvarila rast BDP-a od 5% u prvom kvartalu 2020.

To ujedno ubjedljivo najbolji rezultat u regionu. Srbija je veći rast imala i od Turske koja je na 4.5 odsto.

Komisija ističe da su ovakvom međugodišnjem rastu podjednako doprinijeli povećanje bruto investicija, državne i privatne potrošnje i promena stanja zaliha.

Rast državne potrošnje se, kako se navodi, snažno ubrzao, 12 posto na godišnjem nivou, dok je rast bruto investicija u osnovni kapital iznosio 10,7 procenata. Porast potrošnje domaćinstava ostao je uglavnom stabilan, 3,2 procenta na godišnjem nivou.

U izvještaju se takođe navodi da je stopa nezaposlenosti stanovništva starijeg od 15 godina i dalje ostala stabilna na 9,7 procenata u prvom tromjesečju 2020, te da je smanjena za 2,4 procentna poena u odnosu na prošlu godinu i za otprilike polovinu u odnosu na nivo prije pet godina.

Komisija ukazuje da je nekoliko kratkoročnih pokazatelja imalo uticaj na ekonomsku aktivnost u drugom kvartalu, tokom perioda zatvaranja privrede, ali i da je u maju počeo oporavak.

Taj izvještaj Evropske komisije je samo za kandidate i potencijalne kandidate.

Iza Srbije su Crna Gora (2,7), Albanija (2,5), Bosna i Hercegovina (2,0), Severna Makedonija (0,2), a u izvještaju se spominje i tzv. Kosovo (1,3), prenosi B92.

Check Also

EK: Ukida se ekonomsko državljanstvo u CG, ali program nastavljaju Makedonija i Albanija

Crnogorski program davanja državljanstva investitorima postepeno će biti ukinut zbog zabrinutosti Evropske unije (EU), navodi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.