Vrijeme jednostavnog podizanja kredita prošlost

Dodajte komentar

Kompanije u eurozoni relativno su lako dobijale kredite u drugom tromjesečju zahvaljujući državnim garancijama ali banke očekuju da će u trećem tromjesečju pooštriti uslove kreditiranja, pokazuje istraživanje Evropske centralne banke.

Korona kriza je zatvorila veliki dio privrede u eurozoni pa su se kompanije pojačano oslanjale na bankarske kredite kako bi ostale likvidne a banke su nastavile da ih snabdijevaju novcem uz ključnu podršku programa državnih garancija.

“U trećem tromjesečju 2020. banke očekuju da će, u cjelini gledano, pooštriti standarde kreditiranja kompanija, što je, kako se navodi, povezano s očekivanim ukidanjem državnih garancija u nekim velikim članicama eurozone”, sažima ECB rezultate istraživanja.

Za potrebe tromjesečnog istraživanja ECB je u periodu od 5. do 23. juna anketirao 144 banke, u vrijeme kada su vlade postupno počele da ublažavaju mjere uvedene radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

Istraživanje je pokazalo da je potražnja kompanija za kreditima ponovo snažno porasla u drugom tromjesečju, dosegnuvši najviši nivo otkada je ECB 2003. godine počeo da objavljuje istraživanje. U trećem tromjesečju njen rast trebalo bi da bude nešto slabiji, procjenjuju banke.

Potražnja za stambenim i potrošačkim kreditima snažno je pak pala u drugom tromjesečju i banke su pooštrile standarde za njihovu dodjelu. U trećem tromjesečju očekuju nastavak tog trenda i oporavak potražnje.

ECB je već spustila ključne kamatne stope na rekordno nizak nivo i uvela krizni program kupovine imovine kako bi osigurala likvidnost. Bankama je ponudila izuzetno povoljne kredite kako bi osigurala nastavak kreditiranja realne privrede u krizi.

Izvor: Danas/Telegraf

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *