Pomoć ne smije da ode firmema koje su prije krize bile neodržive

Dodajte komentar

Zemlje Zapadnog Balkana trebalo bi da u vrijeme pandemije sačuvaju stabilnost finansijskog sistema, što podrazumijeva pažljivo praćenje kvaliteta portfolija banaka i brzo reagovanje ako dođe do njegovog pogoršanja, saopštio je šef kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru Emanuel Salinas.

Postoji, kako je kazao, namjera da se pogođenim preduzećima pruži finansijska pomoć za izlazak iz krize, ali da je bitno da ona bude pažljivo usmjerena.

-Potrebno je pažljivo ciljati i potruditi se da dodjeljivanje takve pomoći bude transparentno i da ona ne ode u preduzeća koja nijesu bila održiva prije krize, kazao je Salinas za Minu biznis i naglasio da brojne kompanije prije krize nijesu bile klijenti finansijskog sektora, ali se sada i one suočavaju sa teškom situacijom i vjerovatno neće moći da iskoriste nove programe podrške ili kredite.

Zbog toga je potrebno mobilisati dodatne instrumente, koji ne bi išli kroz finansijski sektor nego kroz druge kanale, kako bi se omogućila podrška i njima.

Drugi važan princip, kako je kazao, je pažljivo usmjeravanje pomoći na preduzeća koja su zaista pogođena i kojima je ona neophodna.

Osim mogućeg pogoršanja portfolija banaka, Salinas je kao još jedan rizik naveo moguće miješanje u funkcionisanje i rad finansijskog sektora.

-U pojedinim zemljama postoje namjere da se krediti usmjere na odabrane sektore i da se ograniče kamatne stope. To su rizici koji mogu da podriju održivost banaka, a time funkcionisanja finansijskog sektora i zemlje u cjelini, zaključio je Salinas.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *