Digitalni izdavači očekivali oporavak, dočekala ih korona

Dodajte komentar

Nakon višegodišnjih smanjenja troškova, konsolidacija i otpuštanja, veliki digitalni izdavači poput BuzzFeed-a i Vice Media imale su optimistična predviđanja početkom 2020. godine, ali se ponovo nalaze pred ekonomskim izazovom usljed pandemije korona-krize.

Digitalni mediji suočeni su sa nepovoljnim okruženjem jer kompanije smanjuju budžete za oglašavanje tempom koji nije zapamćen još od finansijske krize 2008. godine.

“Pitanje nakon svake od proteklih nedelja više nije koliko smo prihodovali, već koliko smo para izgubili”, rekao je Ben Lerer, suvlasnik BuzzFeed-a i izvršni direktor medijske kuće Group Nine Media, prenio je Financial Times.

BuzzFeed je projektovao 30 miliona dolara profita ove godine, po prvi put od osnivanja grupe pre 14 godina, ali se sada bore da godišnji gubitak održe ispod 20 miliona dolara, dodaje Financial Times.

Za Group Nine medijsku kuću očekivalo se da će ove godine posluje pozitivno po prvi put od osnivanja 2016. godine, ali sada je i to nesigurno, rekao je Lerer.

Kompanija Vice Media, koja je tokom protekle godine znatno smanjila troškove i otpustila brojne novinare, prošla je nešto bolje od rivala, pa se i dalje očekuje da ostvari profit ove godine, ali svega 70 miliona dolara.

Dok se grupe poput NewYork Timesa i Financial Timesa oslanjaju na prihod od pretplata kako bi umanjili sosptvene gubitke, digitalne publikacije uglavnom zavise od reklamnog prihoda koji je podložan naglim promjenama.

Budući da se očekuje smanjenje prihoda od reklama u rasponu od 19 i 23 odsto ove godine, kako navode predviđanja kompanije FTI Consulting, od početka marta došlo je do znatnih smanjenja plata i radnih mjesta u medijskim grupama širom sektora.

Medijska grupa Vice otpustila je više od 150 zaposlenih, dok je grupa Vox Media 100 radnika stavila na prinudno odsustvo i tražila donacije od čitaoca, a BuzzFeed grupa oko 70 radnika poslala na prinudni domor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *