Azijska tržišta: Indeksi rastu zbog očekivanja dobrih zarada kompanija

Dodajte komentar

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene dionica dostigle rekorde u pet mjeseci jer investitori očekuju da će poslovni rezultati američkih kompanija, čija objava kreće ove nedjelje, premašiti njihova očekivanja.

MSCI indeks azijskih burzi bez japanskih oko 7,00 sati bio je u plusu 0,15 posto.

Istovremeno, japanski Nikkei porastao je 1,7 posto, južnokorejski Kospi 1,2 posto, a u znatnom su plusu i kineske berze, oko jedan posto.

“Stalne loše vijesti o broju zaraženih Covidom-19 u SAD-u investitori zanemaruju u očekivanju skorašnjeg otkrića i brzog razvoja učinkovitog vakcina, ali i zbog politika koje podupiru ulaganja u imovinu i američku ekonomiju. JP Morgan, Citigroup i Wells Fargo u utorak će izvijestiti o zaradama u drugom tromjesečju, a kako je letvica nisko postavljena, gotovo je sigurno da će zarade biti ‘bolje od očekivanja'”, ističe Ray Attrill, strateg pri investicijskom društvu NAB.

Dolar i dalje pod pritiskom

Nakon tri nedjelje pada, na valutnim tržištima dolarov indeks i dalje je pod pritiskom, jer investitori ulažu u rizičnije valute u očekivanju da je, što se tiče pandemije u svijetu, najgore završeno.

U takvim uslovima, dolarov indeks prema korpi najvažnijih svjetskih valuta oslabio je u ponedjeljak za 0,2 posto, na 96.452 boda.

Kurs eura pritom je porastao 0,25 posto prema dolaru, pa jutros iznosi 1,1329 dolara, nastavivši skromni uzlazni trend zabilježen od početka prošlog mjeseca.

Dolar je blago oslabio i prema jenu te se njime trguje po 106,83 jena, najniže u zadnje dvije nedjelje od 106,635 jena, koju je zabilježio u petak.

Cijene nafte u ponedjeljak su oslabile, nakon prošlonedjeljnog rasta za otprilike jedan posto nakon što je Međunarodna agencija za energetiku revidirala naviše svoje prognoze naftne potražnje u svijetu za ovu godinu za 400.000 barela, na 92,1 milijun barela dnevno.

Cijena Brenta na londonskom tržištu oslabila je jutros 41 cent, pa iznosi 42,83 dolara za barel, a na američkom tržištu za 40 centi, na 40,14 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *