Švajcarski planinski trezor za čuvanje bogatstva

Dodajte komentar

Švajcarska, nadaleko poznata kao bastion diskretnog, sigurnog bankarstva, uskoro će svjetskim bogatašima ponuditi još jedan izbor za čuvanje cijenjene imovine: kamene svodove urezane u podnožju Alpa.

Ideja potiče od poduzetnika u centralnoj Švajcarskoj, doma gorskog masiva Bruenig, brdovite planine oko 25 milja jugozapadno od Lucerna.

– Vaša blagajna u čvrstom stijenskom masivu, kaže Bruenig Mega Safe AG, firma koja gradi trezore, na svojoj web stranici. – Sigurno mjesto za čuvanje imovine i osjetljivih podataka, izvještava Bloomberg.

Kompanija planira da iskoristi prostranstvo unutar planine što je približno 10 fudbalskih igrališta, rekao je član uprave Hugo Schittenhelm. – Ali mogli bismo i umnožiti taj prostor ako je potrebno, rekao je.

Bogati svjetski ljudi sve više traže sigurnost nakon što je pandemija razbila tržišta a građanski nemiri izbili su od SAD-a i Hong Konga do Londona. Dok se neki boje globalne recesije ili prirodnih katastrofa, drugi nastoje da izbjegnu bankovne depozite jer negativne kamate prisiljavaju zajmodavce da naplaćuju držanje gotovine.

Švajcarski svodovi kretaće se od 100 kubnih metara do 1.000 puta većih s visinama do 90 metara, navodi se na webu. Zidovi stijena osiguravaju konstantnu relativnu vlagu od 40% i temperaturu od 12 stepeni Celzijusa. Cijene kreću od 500 000 USD pa naviše.

Osim čuvanja dragocjenosti kao što su umjetnička djela, zlato, berzanski sertifikati ili čak klasični automobili, trezori su “idealni kao mjesto za aktivnosti koje moraju udovoljiti visokim sigurnosnim zahtjevima”, saopteno je iz kompanije.

Projekt se radi u saradnji s Gasser Felstechnik AG, kompanijom koja je specijalizirana za podzemnu gradnju. Trezori će biti izgrađeni pored nekoliko postojećih kompanija Gasser smještenih na masivu, uključujući vatreno oružje, gastropub, skladište eksploziva i postrojenje za obuku vatrogasaca u postupanju u vanrednim situacijama u tunelima u prevozu.

Bruenig Mega Safe razgovara s desetak potencijalnih klijenata, uključujući porodične firme, umjetničke galerije i bogate pojedince, rekao je Schittenhelm. Vlasnici trezora odgovorni su za troškove izgradnje soba, dok će kompanija pružati komunalije, sigurnost i druge usluge, navodi se na web stranici. Kupcima će biti dostupan svakodnevni pristup kroz tunel koji je dovoljno velik za smještaj kamiona.

Osim što je sigurniji, kameni svod je takođe jeftiniji za gradnju, rekao je Schittenhelm.
– Dobićete brža odobrenja za izgradnju, krov se ne može oštetiti i ne trebaju vam bodljikava žica i psi.

Iako su dosad najveći interes pokazali švajcarski građani i kompanije, kompanija tekođe nastoji da privuče klijente iz centara bogatstva poput Hong Konga i Singapura, rekao je Schittenhelm.

Bruenig Mega Safe treba oko 7 miliona švajcarskih franaka (7,5 miliona dolara) od početnih kupaca za početak gradnje. Radovi bi trebali započeti početkom sljedeće godine, a prvi trezori trebali bi biti dostupni oko 18 mjeseci kasnije.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *