Wall Street: Dow i S&P pali, Nasdaq dosegnuo novi rekord

Dodajte komentar
Wall Street

Strah investitora od još jednog kruga zatvaranja ekonomije zbog rasta broja zaraženih Covidom-19 te negativnog uticaja toga na zarade kompanija u četvrtak je na Wall Streetu spustio Dow Jones i S&P indeks, no Nasdaq je dostigao novi rekord.

Dow Jones indeks pao je 360,64 boda ili 1,38 posto, na 25.706 bodova, a S&P 500 indeks je izgubio 0,56 posto vrijednosti, završivši trgovanje na 3.152 boda.

Istovremeno, tehnološki Nasdaq ojačao je 0,53 posto, na 10.547 bodova – novi rekord, potpomognut skokom cijena dionica Amazona, Microsofta i Applea.

Investitori svoj fokus usmjeravaju i prema sezoni objave poslovnih rezultata kompanija. Očekuje se da će 500 kompanija čije su dionice sadržane u S&P indeks izvijestiti za drugo tromjesečje o najvećem padu svoje zarade još od finansijske krize 2008. godine, prognoza je Refinitiva.

A da imaju razloga za zabrinutost ukazuje objava Walgreens Boots Alliance-a kako je u drugom tromjesečju poslovao s gubitkom u odnosu na godinu ranije, pogođen troškovima poremećaja u poslovanju zbog Covida-19 od čak 2 milijarde dolara u svojoj britanskoj podružnici.

“Očekujem mnogo konfuznih brojki i smjernica. Covid zasigurno nije završena priča u bilo kojem obliku, stoga će V krivulja oporavka imati produženi oblik”, kaže Peter Tuz, predsjednik investicionog društva Chase Investment Counsel.

Na evropskim berzama u četvrtak je nastavljeno klizanje najvažnijih indeksa, tako da je londonski Ftse pao 1,73 posto, na 6.049 bodova, frankfurtski DAX za 0,04 posto, na 12.489 bodova, a pariški CAC za 1,2 posto, na 4.921 bod.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *