Euro sve bliže Hrvatskoj

Dodajte komentar

Hrvatska i Bugarska trebalo bi u petak da budu primljene u Evropski kursni mehanizam (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu.

Odluka o tome dobila je u ponedjeljak podršku radne skupine za euro, a to je i na dnevnom redu u četvrtak popodne i u petak, kada se sastaju eurogrupa i Vijeće za finansije i ekonomiju, piše Dnevnik.hr.

Odluku o ulasku u ERM II donose zemlje koje učestvuju u tom mehanizmu, tj. 19 zemalja eurozone i Danska te predstavnici Evropske centralne banke. Odluka o primanju trebala bi biti objavljena u službenom saopštenju u petak veče, saznaje se iz diplomatskih izvora.

Država članica koja želi uvesti euro mora najmanje dvije godine provesti u mehanizmu ERM II prije nego što uvede zajedničku evropsku valutu, što znači da Hrvatska može računati na ulazak u eurozonu najranije 2023. godine.

Evropska komisija 10. juna objavila je izvještaj o konvergenciji u kojem ocjenjuje napredak koji su države članice izvan europodručja ostvarile prema uvođenju eura. Prema tom izvještaju, Hrvatska ispunjava sve kriterijume za ulazak u europodručje osim članstva u Evropskom valutnom mehanizmu (ERM II).

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *