Investitori kupili od mafije privatne obveznice u vrijednosti milijardu eura

Međunarodni investitori kupili su obveznice stečene prihodima od kriminala najmoćnije italijanske organizovane kriminalne grupe, prema finansijskim i pravnim dokumentima koje je objavio Financial Times.

Prema podacima učesnika na tržištu, međunarodnim investitorima je između 2015. i 2019. godine prodato oko milijardu eura ovih privatnih obveznica. Neke od obveznica bile su povezane sa lažnim kompanijama koje je uspostavila kalabrijska mafijaška grupa ’Ndrangeta, takođe poznata kao porodica Montalbano.

Obveznice su uglavnom stvorene iz neplaćenih računa italijanskim organima javnog zdravstva od kompanija koje im pružaju medicinske usluge. U jednom slučaju ove, obveznice kupila je najveća evropska privatna banka, Banca Generali, u transakciji u kojoj je konsultantske usluge pružala računovodstvena grupa EY.

Banca Generali saopštila je da nisu bili svjesni da se iza tih obveznica krije bilo kakva kriminalna aktivnost, jer kako oni kažu oslanjali su se na posrednike da izvrše provjeru tih portfelja.

Računovodstvena grupa EY, koja nije bila u obavezi da obavi provjeru ove imovine prilikom pružanja konsultanskih usluga, odbila je da komentariše.

‘Ndrangeta je manje poznata izvan Italije od sicilijanske mafije, ali se u protekle dvije decenije razvila i postala jedna od najbogatijih i najstrašnijih kriminalnih grupa. Bave se trgovinom kokainom, pranjem novca, iznuđivanjem i krijumčarenjem oružja.

Europol, agencija za sprovođenje zakona EU, procijenila je da aktivnosti ove mafijaške grupe stvaraju kombinovani promet od 44 milijardi evra godišnje.

Izvor: Nova ekonomija

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.