Oprezna trgovina na azijskim tržištima zbog straha od širenja koronavirusa

Dodajte komentar

Na azijskim se berzama u srijedu trguje oprezno jer se ulagači plaše da će dalje širenje koronavirusa u pojedinim dijelovima svijeta usporiti oporavak globalne ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni dan.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks pao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji skliznule između 0,4 i 1 posto. U Singapuru, Hong Kongu i Šangaju porasle su, pak, između 0,1 i 0,7 posto.

Većina azijskih berzi prati jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu jer su se ulagači na najvećoj svjetskoj berzi odlučili na prodaju nakon snažnog rasta tržišta u proteklih nedjelju dana.

Dolar blago ojačao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta blago porasla. Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,94 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 96,76 bodova.

Pritom je kurs američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 107,40 na 107,60 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1275 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1310 dolara.

Cijena su nafte, pak, stabilne nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros skliznula 0,2 posto, na 43 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,15 posto, na 40,55 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *