Ogorčeni turisti iz Turske: Kafa 7, kebab 48, ležaljka 75 eura

Dodajte komentar
Bodrum

Britanske turiste, koji su prvi put posjetili Tursku, uznemiruju nerazumne cijene jednostavnih ljudskih radosti i stvarna borba za plaćene ležaljke na plaži.

Neke su države već otvorile turističku sezonu i počele prihvatati odmor, ali njihovi praznici sada ne izgledaju tako privlačno kao prije pandemije Covid-19.

Britanci, koji su među prvima otvorili turističku sezonu u Turskoj, žale se na društvenim medijima zbog neočekivano viših cijena u turskim hotelima, koji su u svijetu bili poznati prije pandemije “covid-19” po pristupačnim cijenama i “all inclusive” odmorima, prenosi British Mirror.

Budući da su pola sezone ostali bez kupaca, turski hoteli odlučili su nadoknaditi gubitak podižući cijene za turiste. Potonji nisu zadovoljni potezom.

Na društvenim mrežama objavljuju fotografije računa iz barova u hotelima, gdje su cijene za uobičajene turske delicije – kebab i kafu – nevjerovatne. Tako su za šoljicu kafe u odmaralištu Bodrum zatražili 7 eura, a 48 eura za ćevap.

Dokaz o pretjeranim cijenama objavio je na društvenim medijima Britanac koji se odmarao u jednom odmaralištu u Bodrumu u Turskoj na egejskoj obali.

Uprkos visokim cijenama u baru, potražnja za ležaljkama pored bazena raste među turistima. Toliko da se moraju boriti za mjesto na suncu. I to uprkos činjenici da turisti iz susjednih hotela moraju platiti i do 75 eura da bi iznajmili ležaljku na privatnoj plaži.

Istina je da taj iznos uključuje i hranu, piće i zabavu, tako da je taj iznos u određenoj mjeri opravdan.

Kao odgovor na kritike cijena, gradonačelnik Bodruma Ahmet Aras skrenuo je pažnju na krizu i nezaposlenost koje je Turska trpjela u turističkoj industriji. Sezona koja obično započinje u maju odložena je zbog pandemije Covid-19.

-Grad ima pravo izvući svaki posljednji cent iz turista, rekao je gradonačelnik.

Ipak, gradonačelnik je napomenuo da još uvijek postoje mjesta u Turskoj gdje ćevap košta 20 turskih lira, što je nešto manje od 2,6 eura. Iako prije karantina, najniža cijena ćevapa bila je ipak niža.

– Mala preduzeća u Turskoj teško su pogođena. Ljudi u sektoru turizma i usluga jedva sastavljaju kraj s krajem, izrazio je zabrinutost gradonačelnik Bodruma. Ali, ostaje pitanje je li takav porast zaista najoptimalnije rješenje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *