Firme tražile odlaganje plaćanja 45 miliona eura poreza na zarade

Dodajte komentar

Ukupno 10.000 firmi tražilo je odlaganje plaćanja 45 miliona eura obaveza po osnovu zarada zaposlenih, saopštio je direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.

On je na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju kazao da su privrednici tražili odlaganje do tri mjeseca.

“Više od 10.000 poreskih obveznika je tražilo odlaganje poreskih obaveza na 90 dana, odnosno sada se daje mogućnost da to bude na 24 rate”, rekao je Mugoša tokom kontrolnog saslušanja o radu PU u oblasti nadzora i naplate poreskog duga.

Govoreći o ovoj godini, Mugoša je naveo do je do 1. juna naplaćeno 16 miliona eura manje poreza nego u isto vrijeme prošle.

“Pandemija korona virusa je usporila i skoro zaustavila svjetsku privredu. Zaista nas hrabri činjenica da smo u junu naplatili 90 miliona eura, odnosno samo dva miliona manje nego u junu prošle godine”, precizirao je Mugoša i dodao da je ove godine kroz reprogram, zbog odlaganja usljed korona krize, naplaćeno šest miliona.

NAPLAĆEN 201 MILION VIŠE

Direktor PU je istakao da je u prethodne četiri godine naplaćeno 201 milion eura više poreza, nego što je to bila projekcija Ministarstva finansija.

“Budžet Glavnog grada za 2016, 2017, 2018. i prošlu godinu je iznosio 230 miliona eura, a mi smo za četiri godine naplatili 201 milion eura više nego što je planirano. Naplatu prihoda u tim brojkama smo ostvarili uz nikad manje represivnih mjera”, naglasio je Mugoša, ukazujući da je akumulacija poreskog duga stara decenijama, te da je posljedica ekonomske krize.

Prema njegovim riječima, ukoliko naplatu od 2016. do prošle godine poredimo sa periodom od 2012. do 2015, postoji rast od 840 miliona. Kako je dodao, poreski dug je 31. decembra prethodne godine smanjen 210 miliona i iznosio je 378 miliona eura. On je objasnio da se poreska dugovanja svake godine povećaju 18 miliona na osnovu dnevne kamate od 0,03 odsto. Mugoša je naveo i da je u prethodne četiri godine registrovano 15.500 novih poreskih obveznika.

Poslanik SD-a Boris Mugoša naglasio je da od dvije milijarde primitaka države, više od milijardu i po se odnosi na poreze i doprinose.

“To govori koliko je važno da imamo uređeno stanje u toj oblasti. Svi se fokusiramo na rashodnu stranu budžeta, ali je važnija prihodna. Mnogo je kompleksnije sve prihode naplatiti”, rekao je Mugoša.

Poslanik SNP-a Srđan Milić smatra da ne treba osloboditi poreza kompanije koje rade auto-put Bar-Boljare. On je ocijenio i da su rezultati u naplati značajno bolji nego prije pet godina što je, prema njegovim riječima, pokazatelj koliko je država izgubila u prethodnom peridu, jer nije imala kvalitetno funkcionisanje PU.

Poslanik DPS-a Filip Vuković tvrdi da je za PU najvažnije uvođenje informacionog sistema.

“Najvažnija stvar i sada i u budućnosti je informacioni sistem. Upravljati PU bez informacionog sistema je kao da vozite autobus vezanih očiju” ocijenio je Vuković.

Izvor: Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *