EBRD i EU pripremaju dodatni finansijski paket za MSP na zapadnom Balkanu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska Unija (EU) povećavaju svoju podršku malim i srednjim preduzećima  na zapadnom Balkanu pružanjem dodatnog finansiranja, nakon izbijanja pandemije koronavirusa, saopšteno je iz banke za naš portal.

Banka će obezbjediti do 70 miliona eura novih kreditnih linija partnerskim finansijskim institucijama za kreditiranje lokalnih preduzeća u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnooj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. EU dopunjava ova sredstva sa dodatnih 15 miliona eura kako bi identifikovala i verifikovala najbolju dostupnu opremu i tehnologije kako bi se osiguralo da MSP povećavaju svoju konkurentnost i podrže prelazak na zelenu ekonomiju.

“Zemlje zapadnog Balkana reagovale su na izbijanje pandemije koronavirusa strogim javnozdravstvenim mjerama koje su imale ozbiljan ekonomski uticaj. Zemlje takođe trpe globalni ekonomski pad i smanjenu potražnju za njihovim proizvodima. EBRD i EU putem Team Europe podržavaju mala i srednja preduzeća u njihovoj ambiciji da postanu konkurentnija i pronađu inovativna rešenja za nove izazove. Sredstva će obezbediti da vitalna preduzeća i dalje imaju adekvatan pristup finansijama, mogu da ispunjavaju visoke standarde proizvoda i da su u dobroj poziciji da iskoriste izvozne mogućnosti koje im se nude u regionu i na evropskom tržištu”, saopšteno je iz banke.

„Snažno smo posvećeni pružanju podrške preduzećima u ovim teškim vremenima“, kaže Pierre Heilbronn, potpredsednik EBRD-a, za politike i partnerstva. „Naši dodatni fondovi će pružati podršku njihovom oporavku, rastu i pripremi za budućnost. Taj angažman takođe svedoči o našem jakom partnerstvu i saradnji sa EU na zapadnom Balkanu.”

Oliver Varhelyi, komesar Evropske unije za susejdstvo i proširenje, rekao je: „Mala i srednja preduzeća su vitalna za ekonomiju zapadnog Balkana i posebno su pogođena ovom krizom. Zbog toga, dograđujući na našu dugogodišnju saradnju sa EBRD-om u regionu, povećavamo našu podršku malim i srednjim preduzećima – ne samo da bi se preduzeća održala, već i da bi se ojačala njihova otpornost i posijalo sjeme za održivi oporavak.”

EBRD je jedan od najvećih institucionalnih investitora na zapadnom Balkanu. Do danas je uložila preko 13 milijardi eura u više od 700 projekata, uključujući ključnu infrastrukturu, segmente malih i srednjih preduzeća i zelenu ekonomiju.

Check Also

Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju

Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u utorak da joj je dobit snažno pala …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *