Njemačka napušta ugalj i zatvara nuklearne elektrane

Njemački parlament Bundestag donio je zakon o napuštanju uglja kao goriva u energetici, prema kojem bi se najkasnije do 2038. zaustavila sva postrojenja za proizvodnju energije iz uglja i drugih fosilnih goriva, a nuklearne elektrane bi se trebale zatvoriti do 2022. godine.

Za podršku u prelaznom periodu do uspostave energetike s niskom ili nultim stepenom emisije ugljenika, država će prema novom zakonu izglasanom krajem prošle sedmice, do 2038. godine regije u kojima se vadi lignit, operatore elektrana i zaposlene pomoći ukupnim iznosom do 14 milijardi eura.

Savezna vlada se takođe obvezala da će preduzeti dodatne mjere u iznosu od 26 milijardi eura za stanovništvo u područjima čija se privreda zasniva na proizvodnji uglja. Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier rekao je da je zakon o napuštanju uglja istorijski te da se njime osiguravaju zaštita klime i održivosti, javlja Hina.

– Sve to znači da smanjujemo emisiju ugljen-dioksida za trećinu i stvaramo nova radna mjesta za one koji su pogođeni napuštanjem uglja – rekao je Altmaier, prenosi Večernji list.

Check Also

Xiaomi predstavio prvi prozirni televizor (video)

Xiaomi ovih dana slavi 10. rođendan, pa su tom prigodom predstavili nekoliko novih “slavljeničkih” uređaja. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *