Hrvatska duplirala subvencije za e-automobile

Podsticaji za kupovinu električnih vozila u Hrvatskoj svake godine privlače puno interesa, a ove je godine iz Fonda za zaštitu okoline i energetsku obnovu osigurano do 70.000 kuna, odnosno oko 9.200 eura za fizička lica, te od 70.000 kn do 400.000 kn za pravna lica.

U hrvatskom udruženju vozača električnih vozila “Strujni krug”, osigurali su pomoć za svoje članove oko prijave na podsticaje ili nabavku vozila. Članovi mogu ostvariti i posebne popuste za kupovinu električnih vozila, te povoljne lizinge kod domaćih lizing kuća.

Građanima je na raspolaganju ukupno 22 miliona kuna, a program je namijenjen i podsticanju promjene hrvatskog saobraćajnog sistemaa, s obzirom na to da su vozila na u prosjeku stara 14 godina, s visokim emisijama CO2.

Subvencije na vozila idu do 40 posto njihove vrijednosti, a maksimalni iznos će zavisiti od kategorije. Na električna vozila L1-L7 kategorije moguće je dobiti subvenciju u vrijednosti do 20.000 kuna, za plug-in hibride je osigurano do 40.000 kuna, dok se za vozila s električnim pogonom ili na vodonik može dobiti do 70.000 kuna.

Prethodnih godina je uz pomoć subvencija Fonda za zaštitu okoline i energetsku obnovu kupljeno čak 3.500 vozila.

Check Also

EIB povećala finansiranje na 77 milijardu eura u 2020

U godini najgore globalne zdravstvene i ekonomske krize kakva nije zabilježena decenijama unazad, Grupacija Evropske …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *