EPCG planira da se zaduži 50 miliona eura

Dodajte komentar

Elektroprivreda (EPCG) namjerava da se ove godine zaduži 50 miliona eura kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kako bi održala likvidnost u očekivanoj lošoj poslovnoj godini, iako u crnogorskim bankama čuva depozite vrijedne 88 miliona eura.

Takođe, većina profita od 38,9 miliona eura ostaje neraspoređena, pišu Vijesti.

„Kao posljedica najviše novih taksi za ugljen-dioksid, lošije hidrologije i manje potrošnje usljed koronavirusa, u ovoj godini se očekuje niži rezultat od planiranog. U cilju obezbjeđivanja likvidnosti u narednom periodu EPCG je aplicirala za kredit kod EBRD u iznosu od 50 miliona eura, a uskoro se očekuje potpisivanje ugovora“, navodi se u konsolidovanom izvještaju EPCG grupe.

Grupi, pored EPCG, pripadaju Rudnik uglja, Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), Zeta Energy i beogradsko preduzeće EPCG. Grupa ima dugoročne depozite u bankama od 16 miliona eura, kao i kratkoročne od 71,9 miliona eura.

Od dugoročnih depozita EPCG osam miliona drži u Erste banci, a po četiri miliona u Prvoj i Societe Generale banci.

Kratkoročni depoziti u Prvoj banci iznose 35,63 miliona, Societe Generale 14,5 miliona, Addiko sedam miliona, Erste 5,8 miliona, Hipotekarnoj, Ziraat i Komercijalnoj po tri miliona, a u Novoj dva miliona.

Grupa kompanije EPCG ostvarila je prošle godine neto dobit od 38,9 miliona eura, što je 32 odsto manje nego 2018. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *