Evropska komisija: Lideri u inovacijama Slovenija, Turska i Srbija

Slovenija je rangirana na najvišu poziciju među zemljama jugoistočne Evrope (JIE) po nacionalnim inovacionim sistemima, a slijede je Turska i Srbija, saopštila je Evropska komisija.

Sloveniju prate dvije države koje nisu članice EU-a, Turska i Srbija, dok su Rumunija i Bugarska jedine članice EU-a u grupi skromnih inovatora, s rezultatom ispod 50% prosjeka EU-a, objavila je Evropska komisija u najnovijem izdanju svoje godišnje tablice o inovacijama u Evropi.

Međutim, Slovenija je bila jedina zemlja u grupi od 12 umjerenih inovatora koja je zabilježila smanjenje rezultata, za 9,9%, zbog pogoršanja performansi novih doktorata.

Učinak Srbije bio je posebno jak jer je zemlja povećala rezultat za 13,2% zbog snažne prodora širokopojasne mreže. Turska je poboljšala skor za 12,5%, a zajedno sa Slovenijom jedina je zemlja JIE iz grupe umjerenih inovatora.

Crna Gora, koja je prvi put uključena u tablicu, i Sjeverna Makedonija, su među skromnim inovatorima, iako su se njihovi rezultati povećali za 5,0%, odnosno 14,8%.

Izvor: Indikator.ba

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *