Najbolji kvartalni rezultat cijena nafte u tri decenije

Cijene nafte zabilježile su najbolji kvartalni rezultat u posljednjih 30 godina tokom tri mjeseca, zaključno sa junom, pri čemu su ostvarile dramatičan oporavak nakon pada na rekordni minimum u aprilu.

Cijene fjučersa sirove nafte “brent” uzletjele su za više od 80 odsto u drugom kvartalu, što je njihov najbolji tromjesečni učinak od trećeg kvartala 1990. godine, kada su tokom prvog zalivskog rata registrovale skok od 142 procenta, izveštava CNBC.

Fjučersi američke WTI nafte su porasli za 91 odsto tokom tri mjeseca do kraja juna, što je takođe njihov najbolji kvartalni rezultat od trećeg tromjesečja 1990. godine, kada su ojačale za 131 odsto.

Ipak, i pored fantastičnih dobitaka tokom posljednjih nedjelja, cijene fjučersa i “brenta” i WTI nafte su i dalje za 34 procenta manje u odnosu na početak godine.

Američka naftna referenca, WTI, prvi put u istoriji je ušla na negativnu teritoriju 20. aprila, spustivši se na minus 37 dolara za barel, u jeku zatvaranja privrede zbog pandemije korona virusa. To je značilo da proizvođači praktično plaćaju trgovcima da preuzmu njihovu naftu.

Cijena “brenta” se nije našla u negativnoj zoni krajem aprila, ali je u toj nedelji pala na najniži nivo od 1999. godine.

Izvor: Dnevnik.rs

Check Also

Autoprevoznici prijete blokadom puta zbog visokih taksi

Autoprevoznici iz Crne Gore koji prevoze robu na Kosovo, od juče osiguranje za tu zemlju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *