Crna Gora prvi put na Evropskoj tabeli uspješnosti u inovacijama

Crna Gora se ove godine po prvi put našla na Evropskoj tabeli uspješnosti u inovacijama, saopšteno je danas iz Ministarstva nauke.

Kako se ističe, Evropska tabela uspješnosti u inovacijama EIS pruža komparativnu analizu učinka inovacija u zemljama Evropske unije i drugim evropskim državama, procjenjuje relativne snage i slabosti nacionalnih inovacionih sistema i pomaže zemljama da identifikuju područja koja treba dalje razvijati.

“Ovo je vrlo značajan korak u unapređenju našeg statističkog sistema i praćenju realizacije Strategije pametne specijalizacije Crne Gore 2019-2024. Podaci za tabelu prikupljaju se kroz nacionalni statistički sistem, kao i kroz međunarodna bibliometrijska istraživanja i istraživanja o intelektualnoj svojini. Dominantna statistička istraživanja koja daju podatke za ovu tabelu su Anketa o istraživanju i razvoju, Anketa o inovativnim aktivnostima preduzeća – EIS, uz učešće podataka iz drugih statistika (visoko obrazovanje, izvoz, radna snaga i dr)”, pojasnili su iz Minsitarstva.

Dodaju da među četiri kategorije inovatora koje tabela prepoznaje – Lideri u inovacijama, Snažni inovatori, Osrednji inovatori i Skromni inovatori – EIS definiše našu zemlju kao skromnog inovatora.

“Učinak Crne Gore se vremenom povećavao u odnosu na EU u 2012. Snažan porast između 2018. i 2019. godine uglavnom je posljedica poboljšanja performansi na području širokopojasne mreže, najčešće citiranih publikacija i privatnog sufinansiranja istraživanja i razvoja u javnom sektoru (uključujući visoko obrazovanje). Inovatori, okruženje pogodno za inovacije i uticaj na zapošljavanje (tj. zapošljavanje u uslugama baziranim na znanju) su najjače dimenzije inovacija”, kazali su iz Ministarstva.

Naglašavaju da se naša zemlja dobro pozicionira po pitanju malih i srednjih preduzeća MSP sa inovacijama u proizvodima ili procesima, stranim doktorantima, preduzećima koja pružaju ICT obuku kao i inovativnim malim i srednjim preduzećima koja sarađuju sa drugima.

“Crna Gora pokazuje najveću pozitivnu razliku prema EU u neto prilivu stranih direktnih investicija, prosječnoj godišnjoj promjeni BDP-a i udjelu zaposlenosti u uslugama, a najveću negativnu razliku u preduzećima koja se bave istraživanjem i razvojem, učešću zaposlenosti u prerađivačkoj industriji i BDP-u po glavi stanovnika”, dodaju u Ministarstvu.

Evropska tabela uspješnosti u inovacijama 2020 objavljena je 23. juna. Ovogodišnje izdanje tabele inovacija naglašava da se inovativni učinak EU i dalje povećava, uz rastuću konvergenciju između zemalja EU. Inovativni učinak EU u prosjeku je porastao za 8,9 odsto od 2012. godine.

“Švedska je i dalje vodeća u oblasti inovacija u EU, a slijede je Finska, Danska i Holandija. Ove godine Luksemburg (koji je ranije bio snažan inovator) pridružuje se liderima u inovacijama, dok se Portugalija (ranije umjereni inovator) pridružio grupi jakih inovatora. Na ovogodišnjoj tabeli Velika Britanije više ne predstavlja dio EU. Izlazak Velike Britanije iz EU je imao mali uticaj na prosječan učinak EU u inovacijama, dok je relativni učinak zemalja EU u odnosu na globalni učinak EU ostao nepromijenjen”, pojasnili su iz Ministarstva.

Na globalnom nivou, EU je po drugi put nadmašila Sjedinjene Američke Države.

“EU i dalje prednjači u odnosu na Sjedinjene Države, Kinu, Brazil, Rusiju, Južnu Afriku i Indiju. Od 2012. godine, jaz u performansama EU sa Južnom Korejom, Australijom i Japanom se povećava, dok se prednost EU u odnosu na Sjedinjene Države, Kinu, Brazil, Rusiju i Južnu Afriku smanjuje”, zaključuju u Ministarstvu.

Check Also

Italija izdaje kovanice od dva eura u znak zahvalnosti medicinskim radnicima

Italija će ove godine izdati kovanicu od dva eura posvećenu lekarima, medicinskim sestrama i zdravstvenom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *