Ekonomije CEE staju na noge, ali oporavak teče različitom brzinom

Dodajte komentar

Pokazatelji ekonomskog raspoloženja ponovo su počeli da rastu u junu u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CEE), ali velike su razlike među zemljama kojim brzinama se oporovljaju od korona krize, izvijestio je Capital Economics.

“Široki porast junskih pokazatelja ekonomskog sentimenta pruža znakove da su se ekonomije Centralne i Istočne Evrope počele vraćati na noge krajem drugog tromjesečja. U skladu s tim, porast raspoloženja je različit u sektorima, a ankete ukazuju na 5-postotni pad regionalnog BDP-a u drugom kvartalu”, rekao je Liam Peach, ekonomista.

Zemlje u kojima se ekonomski osjećaji najbrže oporavljaju su Poljska i Slovačka, koje su ujedno i dvije ekonomije koje su imale najstroži pad sentimenta na početku drugog tromjesečja. Sa druge strane, raspoloženje u Češkoj se u junu jedva mijenjalo.

Ponderisani pokazatelj ekonomskog senetimenta Capital Economicsa za CEE porastao je sa 60,0 u maju na 68,0 u junu, ali i dalje je znatno ispod nivoa od prije pojave virusa od 97,2 u martu, naveli su konsultanti.

“Regionalni BDP smanjio za oko 4% na godišnjem nivou na kraju drugog kvartala, nakon što se u aprilu smanjio za više od šest odsto”, navodi Capital Economics.

Servisni sektor počeo se oporavljati u svim zemljama regiona, ali i dalje sporo, jer epidemija nije gotova i sada raste strah od drugog talasa, izvijestio je IntelliNews. Očekuje se da će sektori poput ugostiteljstva biti najviše pogođeni, što će stvoriti ozbiljne probleme zemljama sa značajnim turističkim sektorima poput Turske i Hrvatske.

Industrijski sektor djeluje nabolje jer se fabrike u cijeloj regiji počinju ponovno otvarati, iako se sprovode režimi socijalne distance za radnike.

Industrijske teške ekonomije u Centralnoj Evropi snažno su se oporavile i sada su otprilike nadoknadile polovinu svog pada između marta i aprila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *