Azijska tržišta: Rast cijena dionica

Dodajte komentar

Na azijskim berzama su danas cijene dionica porasle, a ulagače je ohrabrio bolji nego što se očekivalo izvještaj o proizvodnim aktivnostima u Kini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je jutros oko 7:00 sati u plusu 0,9 odsto, nadoknadivši veći dio jučerašnjih gubitaka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio gotovo dva procenta, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,6 i 1,6 odsto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast berzanskih indeksa na Wall Streetu, čime su nadoknadili dio gubitaka od prošle nedelje.

Kako je porasla i aktivnost u uslužnom sektoru, ulagači vjeruju da je druga po veličini svjetska ekonomija čvrsto na putu oporavka.

Japanski Nikkei indeks skočio je gotovo dva procenta, premda je industrijska proizvodnja u proteklom mjesecu pala više nego što se očekivalo.

Posljednjih dana na tržištima vlada nesigurnost jer ih, s jedne strane, podržavaju očekivanja o oporavku ekonomije, dok ih, s druge strane, pritikaju vijesti o daljem rastu broja zaraženih i umrlih od korona virusa u svijetu.

Nakon oštrog pada u prvom tromjesečju, azijske berze su u drugom kvartalu snažno porasle. MSCI indeks azijskih dionica, bez japanskih, skočio je 17,8 odsto, što je njegov najveći kvartalni dobitak od 2009. godine.

No, u odnosu na početak godine, i dalje je u minusu oko 7 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *