Pad dolara nakon dvije sedmice rasta

Dolar je prema korpi valuta blago pao, nakon dvije sedmice rasta, u opreznoj trgovini jer ulagače zabrinjava nastavak širenja koronavirusa u svijetu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je 0,2 odsto na 97,42 boda.

Kurs eura je prema dolaru porastao 0,4 odsto na 1,1220 USD, prenosi SEEbiz.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara porasla je 0,3 odsto na 107,2 jena (JPY).

Posljednjih dana na valutnim tržištima vlada oprez zbog daljeg rasta broja zaraženih i umrlih od koronavirusa u svijetu, pa su splasnule nade u brzi oporavak svjetske ekonomije od koronakrize.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je povećao procjene pada svjetske privrede u ovoj godini s prethodnih tri na 4,9 odsto.

Iz MMF-a su poručili da će razvijene ekonomije biti posebno jako pogođene, pa je tako procjenu pada američke privrede u ovoj godini povećao za više od dva procentna poena, na osam odsto.

Ništa bolja situacija nije ni u ekonomiji eurozone.

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB), Christine Lagarde, poručila je da je najgori dio ekonomske krize vjerojatno završen, ali da će oporavak biti neujednačen i nepotpun.

Podršku euru pružio je, međutim, zapisnik sa sjednice ECB-a, na kojoj je početkom mjeseca usvojena odluka o produženju kriznog programa kupovine obveznica do sredine naredne godine i o podizanju njegove vrijednosti za 600 milijardi EUR, na ukupno 1,35 biliona EUR.

ECB time želi da pomogne članicama eurozone u finansiranju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa.

Oprezne izjave u zapisniku ECB-a upućuju ipak na zaključak da centralna monetarna institucija eurozone od naredne godine vjerovatno više neće produžavati programe kupovine obveznica i reinvestiranja, što bi moglo podržati euro.

Ulagači s pažnjom prate i pregovore o programu oporavka Evropske unije (EU) od koronakrize, vrijednom 750 milijardi EUR.

Program je predložila Evropska komisija (EK), a “koplja se lome” najviše oko toga hoće li novac biti isplaćen članicama u obliku bespovratne pomoći ili povoljnih kredita.

Check Also

EPCG planira da se zaduži 50 miliona eura

Elektroprivreda (EPCG) namjerava da se ove godine zaduži 50 miliona eura kod Evropske banke za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *