Prošle sedmice na Montenegroberzi promet 18,7 hiljada eura

Dodajte komentar

Pad indeksa i skroman promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je parlament usvojio rebalans ovogodišnjeg budžeta kojim bi Vlada trebalo da obezbijedi stabilna sredstva do kraja godine.

Na Montenegroberzi je pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 oslabio 2,2 odsto na 702,96 poena, dok je MONEX pao jedan odsto na 10.185,92 boda. Promet, realizovan kroz 24 transakcije, bio je skroman i iznosio je 18,79 hiljada eura, što je skoro šest puta manje od prošlosedmičnog, prenijela je agencija Mina biznis.

Najveći udio u njemu imale su akcije Luke Bar, koje su na sedmičnom nivou ojačale dva odsto na 26,54 centa. Poskupjele su i akcije Jadran Perasta pet odsto na 2,1 euro. Gubili su Jugopetrol 10,2 odsto na 9,36 eura, Solana Bajo Sekulić 6,7 odsto na 1,4, Crnogorski telekom 0,8 odsto na 1,2, Centar Igalo neznatno na tri eura. Nepromijenjene cijene akcija u odnosu na prošlu sedmicu zadržali su Budvanska rivijera 5,11 eura, preduzeće Mermer četiri eura, Jadransko brodogradilište 25 centi i Društvo za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG 12 centi. Eurofond je pao četiri odsto na 0,24 centa, dok je Trend zadržao nepromijenjenu cijenu od 4,91 cent.

Poslanici Skupštine usvojili su u utorak izmjene i dopune Zakona o budžetu za ovu godinu, kojim bi Vlada takođe trebalo da stvori pravne pretpostavke za dodatno zaduživanje. Za rebalans budžeta su glasala 42 poslanika vladajuće koalicije, dok glasova protiv i uzdržanih nije bilo. Ministar finansija Darko Radunović kazao je, obrazlažući poslanicima predloženi rebalans, da se realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Crnoj Gori u ovoj godini procjenjuje na 6,8 odsto, dok se u narednoj očekuje postepen i djelimičan oporavak i rast ekonomije od 4,9 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *