Ilustracija

Povlašćenim proizvođačima isplaćeno 9,5 miliona

Povlašćenim proizvođačima je, na ime podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, u prvih pet mjeseci ove godine isplaćeno 9,54 miliona eura, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE).

Povlašćeni proizvođači su ove godine proizveli 195,08 miliona kilovatsati. Podsticaji su isplaćeni za 25 elektrana u vlasništvu 14 preduzeća. Na listi povlašćenih proizvođača su još dvije kompanije, koje gazduje sa dvije male HE, koje još nijesu počele proizvodnju.

VJETROELEKTRANE

Od maja 2014. godine do juna ove godine povlašćenim proizvođačima je isplaćeno 42,3 miliona eura za 848,6 miliona kilovatsati.Ove godine najviše para, 4,7 miliona eura za vjetroelektranu (VE) Krnovo, dobila kompanija Krnovo Green Energy, koja je u prvih pet mjeseci proizvela 91,8 miliona kWh. Izvršni direktor ove nikšićke firme je Toni Karabatić, a vlasnici su Krnovo holding i Masdar iz Abu Dabija. Kompanija je od 2017. dobila ukupno 25,2 miliona eura podsticaja za 484,4 miliona kWh.

VE Krnovo ima instalisanu snagu 72 megavata i planiranu godišnju proizvodnju od 200 do 230 gigavatsati, a koštala je 120 miliona eura.Kompanija Možura Wind Park, koja upravlja sa VE Možura, u prvih pet mjeseci dobila je 2,7 miliona eura podsticaja za 57,5 miliona kWh. Status povlašćenog proizvođača je dobila krajem prošle godine, instalisana je snaga 46 megavata i godišnje proizvodnje 120 gigavatsati, a koštala je 90 miliona eura. Vlasnici su malteške državne kompanije Enemalta i Malta Montenegro Wind Park, čije je sjedište takođe na Malti.

MALE HE

Od vlasnika malih hidroelektrana (mHE) najveći podsticaj od 687.743 eura za prvih pet mjeseci dobila je beranska kompanija Hidroenergija Montenegro, koja ima sedam mHE. Vlasnici firme su Ranko Radović i Oleg Obradović. Podgorička kompanija Kronor je za mHE Jara i Babino Polje u prvih pet mjeseci dobila 406.895 eura. Vlasnici su Željko Mišković, Predrag Bajović, Mladen i Nikola Rabrenović. Igma energy iz Andrijevice, vlasništvo Igora Mašovića, je za mHE Bradavec i Piševsku rijeku dobila 277.862 eura. Vlasnik ovog preduzeća je Igma Grand Igora Mašovića.

Kompaniji Synergy isplaćeno je 65.516 eura za mHE Vrelo, a vlasnici su Željko Đuranović, Vuk Rajković, Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović. Oni su, zajedno sa Florinom Krasnićijem i češkom firmom Vodni zdroje, osnivači kompanije Hydro Bistrica, koja je za mHE Bistrica Majstorovina dobila 178.085 eura. Preduzeću Nord energy, vlasništvo Vlastimira Golubovića, za mHE Šeremet potok isplaćeno je 96.523 eura, a Simes inženjeringu, čiji je osnivač Slaven Milić, za mHE Ljevak 42.828 eura. Peduzeću Small Hydro Power Mojanska za tri mHE Mojanska 1, Mojanska 2 i Mojanska 3 isplaćeno 144.597 eura, firmi Small Hydro Power Kutska za mHE Kutska 1 i Kutska 2 99.135 eura. Osnivači andrijevičkih preduzeća su Slobodan Popović, Igor Mašović i Željko Savović.

Naknade još nijesu dobili vlasnici kompanija BB Hidro i Power AB Group Blažo Đukanović, Ivan Burzanović i Srđan Anđelić, jer njihove mHE Lipovska i Bukovica još nisu počele da rade.

Od vlasnika tri solarne elektrane najviše podsticaja 32.392 eura dobila je firma Eco Solar System za pogon u Martinićima, čiji je vlasnik Božidar Jokić. Preduzeće Bar kod, vlasništvo Miomira Mrvaljevića naplatilo je 23.381 euro za elektranu u Donjoj Gorici, dok je Invicta, vlasništvo Ilije Gazivode i Željka Vukčevića za pogon Bandićima naplatila 14.545 eura.

Vrijednost naknade za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije je posljednji put uvećana gotovo 100 posto početkom prošle godine na 0,9439 centa po kWh. Od 1. juna prošle godine domaćinstava za prvih 300 potrošenih kWh ne plaćaju podsticaje, već to radi Vlada od akcize na ugalj.

Izvor: Pobjeda

Check Also

EPCG planira da se zaduži 50 miliona eura

Elektroprivreda (EPCG) namjerava da se ove godine zaduži 50 miliona eura kod Evropske banke za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *