Najavljena valorizacija podgoričkih kupališta

Dodajte komentar

Zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić, savjetnica u službi Glavnog gradskog arhitekte Andrijana Pavićević  i savjetnik u Direkciji za imovinu Dino Kočan, predstavili su na današnjoj konferenciji za medije planove gradske uprave kada su u pitanju podgoričke plaže. Riječ je o valorizaciji plaže na Sastavcima, u Rogamima i plaže Galeb, kao mjesta koja imaju veliki potencijal, ali i istorijski značaj, kako za građane, tako i za turiste.

„Namjera Glavnog grada  je da oživimo sva tradicionalna mjesta okupljanja Podgoričana i ne samo naših sugrađana, već i  da pružimo novi sadržaj turistima, a naše plaže i rijeke imaju velike mogućnosti za to. Bogatstvo Podgorice je da rijeke protiču kroz centar grada i da se gradske  plaže nalaze u strogom centru što posebno fascinira turiste“, navela je zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić.

Ona je podsjetila da su  plaže bile omiljena mjesta okupljanja Podgoričana naročito šezdesetih godina prošlog vijeka i da je upravo cilj Glavnog grada da se građani vrate na gradske plaže i rijeke.

„Uzimajući u obzir  trenutnu epidemiološku situaciju koja je uslovila odlaganje mnogih putovanja, ovaj sadržaj će građanima  dati mogućnost da i u ovim  okolnostima uživaju u ljetu i boravku na otvorenom. Prva faza projekta se odnosi na uređenje lokacija, a u drugoj fazi će biti kreirana posebna kulturno-umjetinička ponuda, uključujući sportske i druge sadržaje.  Na Sastavcima će  već od jula biti dostupni različiti muzički, likovni sadržaji, književne večeri, pozorišne predstave i slično. Takođe, u cilju podizanja svijesti o značaju zaštite životne sredine, naročito kod najmlađih, organizovaćemo Dane ekološkog aktivizma na Sastavcima, kao i Dane otvorenog marketa koji je namjenjen promociji preduzetničkih ideja”, pojasnila je zamjenica gradonačelnika.

Plaža Galeb (Labud) će imati i mini biblioteku na otvorenom, prije svega sadržaj za starije sugrađane. Takođe, specifičnost ponude će se odnositi i na sportsko rekreativne dane i kulturno-umjetničke programe.

Plaža u Rogamima će biti dio projekta Mikro 020, a radovi na uređenju ove plaže su u pripremnoj fazi.

Zamjenica je zahvalila kompaniji Bemax, koja je ponudila da u cjelosti finansira uređenje ove lokacije,  i istakla da su više više puta pokazali da su istinski prijatelji Podgorice i njenih građana.

Vujačić je na kraju iskazala uvjerenje da će se na ovaj način vratiti duh  starim mjestima koja će opet biti  mjesta okupljanja i pozvala sve građane da se ovog ljeta družimo na podgoričkim plažama i da ih čuvamo.

Andrijana Pavićević ispred Službe glavnog gradskog arhitetkte istakla je da s obzirom na to da su u pitanju izuzetno vrijedni ambijentalni prostori,  sami objekti na njima se moraju uklopiti u dato okruženje, ne smiju biti invazivni, ne smiju biti agresivni i to predviđaju predložena rješenja.

„Podloga se ne smije betonirati, a objekte je moguće postavljati na platformama koje su čelične ili drvene konstrukcije. Privremeni objekti i prateći mobilijar moraju se oblikom, formom i materijalizacijom u potpunosti prilagoditi karakteristikama samog duha lokacije. Javnim pozivom smo zatražili da se dostavi skica prostorne organizacije tj. idejni koncept sa vizualizacijom prostora, prijedlog urbanog mobilijara i pratećih dodatnih sadržaja kao i rasvjete i zelenila. Korisnici se u svakom trenutku moraju voditi principima zaštite životne sredine, tokom pružanja usluga moraju koristiti isključivo biorazgradive materijale“.

Pavićević je dodala da što se tiče plaže Labud dobijeno rješenje podrazumijeva postavljanje plažnog bara koji se nalazi na postojćoj betonskoj podlozi, zatim toaleta i magacina koji se nalaze na terasi iznad, te multifunkcionalne platforme do rijeke, zatim multifukcionalna platforma na rijeci i više modularanih platformi na plaži koje se ukrupnjavanjem mogu formirati u novu multifunkcionalnu veću površinu.

“I za plažu Sastavci smo dobili jedno neinvazivno rješenje koje podrazumijeva samo postavljanje plažnog otvorenog samouslužnog šanka u pećini koja se nalazi na terasi. Terasa će biti ono što i jeste-otvorena javna površina i svojevrsni park na rijeci. Nakon izgradnje vijadukta u Rogamima kompanija Bemax je podnijela inicijativu za uređenje ove plaže i ona je postala dio projekta Mikro 020 kroz koji uređujemo zapuštene zelene površine u gradu. U toku je izrada idejnog rješenja dok se provedu pripremni radovi. Kada govorimo o rijekama u toku je izrada glavnog projekta šetališta uz Ribnicu od objekta Banja do Sastavaka, uporedo se radi i izrada glanog projekta i njegova revizija tako da ćemo u  arednih mjesec dana dobiti za glavni projekat i izvještaj revizije nakon čega možemo raspisati tender. Kada je Morača u pitanju u toku je priprema konkurne dokumentacije i izrade geodetske podloge i u narednom periodu ćemo nraspisati konkurs za izradu idejnogurbaniostičko-arhitektonskog rješenja izgradnju šetališta uz Moraču na potezu od pješačkog mosta u Zagoriču do sportskog centra Morača, zaključila je Pavićević.

Dino Kočan iz Direkcije za imovinu komentarišući valorizaciju plaža Sastavci i Galeb kazao je da su predmet javnog poziva bile lokacije za koje je minimalna cijena bila 1500 eura. Za lokaciju Kajakaški klub smo imali jednu specifičnost jer se radi o lokaciji nepokretnog kulturnog dobra pa su propozicije oglasa podrazumijevale da projektant na tim privremenim objektima mora obratiti posebnu pažnju. Zadovoljni smo i za obje lokacije, i na sastavcima i plaži Labud, dobili smo finansijski prihvatljive ponude za Glavni grad a imale su i dodatni sadržaj koji su bili uslovljeni kriterijumima javnog poziva. Ugovor će biti potpisan u narednih nekoliko dana, zaključio je Kočan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *