Njemačka privreda će doživjeti vjerovatno najveći pad od kad postoji Savezna Republika

Dodajte komentar

Privreda posrće, a neka njemačka preduzeća u 2020. računaju s gubicima u trocifrenim milionskim iznosima.

Situacija je ozbiljnija nego što se u početku mislilo, ocjenjuju eksperti koji savjetuju njemačku vladu.

Pandemija koronavirusa daleko je od kraja. To pokazuje i situacija s kojom se suočava okrug Gitersloh u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, kao i susjedni okrug Varendorf. Samo što su mere uvedene zbog pandemije ublažene, nakon masovnog izbijanja zaraze u koncernu “Tenis” uveden je regionalni “lokdaun” i tek će da se vidi da li je to kraj.

Sve to je snažno pogodilo privredu u čitavom tom regionu. Živjeti i privređivati u vremenima korone znači da morate da se nosite s velikom nesigurnošću. I to dugo. To veoma dobro pokazuje novo žarište, a na to upozorava i Savjet ekonomskih eksperata koji savjetuje njemačku vladu i procjenjuje sveukupan privredni razvoj zemlje.

“Ako nam ne pođe za rukom da društvenom distancom održimo mali broj infekcija i ostanemo na ovom kursu ublažavanja mjera kako bi se smanjila nesigurnost kompanija i domaćinstava, onda se mora računati s dužom slabom fazom”, navode eksperti.

Oni polaze od toga da će konjuktura ove godine pasti za 6,5 procenata. Istovremeno, pad na nivou Evropske unije mogao bi da bude 8,5 odsto.

Privredni mudraci, kako se još taj Savjet zove u njemačkoj, time su naniže, i to značajno, korigovali svoje prognoze s kraja marta. Oni govore o “vjerovatno najvećem padu nemačke privrede otkako postoji Savezna Republika”.

Industrijska proizvodnja pala je na najnižu tačku u posljednjih 20 godina.

Savezno udruženje njemačke industrije (BDI) računa da će neke kompanije u ovoj godini zabilježiti dvocifrene, pa čak i trocifrene milionske gubitke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *