Statistički apsurd: Prosječna plata u Federaciji BiH u vrijeme pandemije bilježi rast

Dodajte komentar

Iako je su velikom broju radnika smanjena primanja a znatan broj je ostao bez posla u vrijeme pandemija koronakrize, statistika pokazuje da je prosječna plata u Bosni i Hercegovini bilježila rast.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plata u BiH bila je u aprilu, u vrijeme najvećeg talasa epidemije, 942 KM i bila je za 2,3 posto veća nego što je bila prosječna plata u 2019. godini, a za 2,9 posto veća nego u istom mjesecu prošle godine.

Ovaj apsurd pokazuje da statistika nije uvijek relan odraz stanja i da je, kako se zna često reći, “tačan zbir netačnih podataka”.

Ralozi što je prosječna plata statistički porasla iako su u stvarnosti mnogi imali tanje novčanike krije se u dva osnova uzroka, prenosi Indikator.ba.

Jedan je način na koji statistika izračunava platu, a to je da se u obzir uzimaju obavljene isplate plata u tekućem mjesecu za prethodni mjesec.

Oni koji, dakle, nisu isplatili plate, a bilo je sigurno više nego inače, nisu ušli u statistiku, a takvi uglavnom dolaze iz sektora pogođenim pandemijom (hotelijerstvo i turizam, tekstilna industrija, prerađivačka industrija, transport itd) u kojma su, inače, niže prosječne plate.

U tom slučaju u “košu” za proračun prosječne plate ostaju oni sa višim platama, uključujući javnu upravu i socijalnu osiguranje, kod kojih je stanje sa isplatama bilo nepromijenjeno, pa prosječna plata bilježi rast.

Drugi važan činilac jeste činjenica da su u vrijeme pandemije mnogi ostali bez posla i to u uglavnom u djelatnostima sa nižim prosječnim platama.

Budući da im je prestao radni odnos i da njihovi poslodavci za mnoge od njih nisu isplativali plate, onda oni nisu ulazili u izračun prosječne plate.

Na taj način su statistiku popravili oni koji su isplativali plate, a oni su dobrim dijelom dolazili iz drugih sektora koji su imali likvidnost i stabilne isplate svojih radnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *