EU razmatra zabranu ulaska državljanima Sjedinjenih Država

Dodajte komentar

EU razmatra potpunu zabranu ulaska za građane Sjedinjenih Američkih Država, jer smatraju da Vašington nije adekvatno kontrolisao širenje COVID-19, prenosi Biznis Insajder.

Prema listi koju je Njujork tajms dobio, putnicima iz Rusije i Brazila bi takođe bio zabranjen ulazak u zemlje EU.

Ovaj potez Evropske unije mogao bi da ugrozi imidž Sjedinjenih Država u svijetu, uprkos tvrdnjama Trampove administracije da je izbijanje zaraze u SAD pod kontrolom.

SAD imale su više od 2,3 miliona slučajeva koronavirusa i 120.000 smrti, više nego bilo koja druga država.

Početkom marta Trampova administracija zabranila je putovanja u SAD iz većine evropskih zemalja, pozivajući se na velike brojeve zaraženih u Italiji, Njemačkoj i drugim dijelovima Evrope.

Zabrane još uvjek nisu ukinute, iako je većina evropskih zemalja bila uspješnija od SAD u suzbijanju zaraze.

Zatvaranje evropskih granica, drugom polovinom marta, odnosilo se na posjetioce iz većine zemalja izvan bloka, a ne konkretno na Amerikance.

Međutim, nova zabrana, za koju se očekuje da će biti objavljena prije 1. jula, ističe nekoliko zemalja koje su loše rešavale pitanja pandemije i zabilježile porast u slučajevima, među kojima su Sjedinjene Američke Države.

Zabrana Amerikancima imala bi značajne posledice za EU, s obzirom da milioni američkih turista svake godine posjećuju zemlje u bloku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *