Hipotekarna banka sa EBRD potpisala ugovor vrijedan 5 miliona za podršku malim i srednjim preduzećima

Hipotekarna banka je potpisala ugovor o kreditu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, vrijedan 5 miliona eura, kojim će obezbijediti pomoć malim i srednjim preduzećima koja su pogođena uticajem pandemije novog korona virusa. Ovo je prvi projekat koji je potpisan u Crnoj Gori u okviru Paketa solidarnosti EBRD-a namijenjen da zadovolji trenutne kratkoročne potrebe za finansiranjem malih i srednjih preduzeća u cilju oporavka od oštrog usporavanja ekonomskih aktivnosti tokom pandemije novog virusa korona.

”Hipotekarna banka se odlučila  za proaktivni pristup, u cilju odgovora na izazove koje je pokrenula pandemija, osiguravajući sredstva za pomoć svojim klijentima i podršku ekonomskom oporavku u Crnoj Gori. Zdravstvene mjere, koje je bilo neophodno uvesti u cilju sprječavanja širenja virusa, dovele su do pada prometa i profitabilnosti, što je dovelo do kašnjenja u plaćanjima i hitne potrebe za likvidnošču, posebno kod malih i srednjih preduzeća. Vjerujemo da će ovaj finansijski podsticaj tim preduzećima, koja predstavljaju oslonac lokalne ekonomije, pomoći da održe likvidnost i nastave uspješno da posluju”, istakao je Esad Zaimović, glavni Izvršni direktor Hipotekarne banke.

Šef kancelarije EBRD-a u Podgorici Jaap Sprey, iskazao je zadovoljstvo zbog kontinuiteta saradnje sa Hipotekarnom bankom kao dugogodišnjim partnerom, naglašavajući značaj brze reakcije i dostupnosti sredstava malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori.

„Veoma nam je drago da još jednom u partnerstvu sa Hipotekarnom bankom pružimo podršku malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori. Sa zadovoljstvom ističem da je ovo prvi u nizu zajmova iz EBRD Paketa solidarnosti koji smo za naše klijente obezbijedili kao podršku crnogorskoj ekonomiji u suočavanju sa posljedicama krize izazvane pandemijom virusa korona.“

EBRD svojom finansijskom i savjetodavnom podrškom, pomoći će u rješavanju izazova uslijed pada prometa i profitabilnosti tokom pandemije, a očekuju da u tu svrhu u šest zemalja Zapadnog Balkana investiraju 1,7 milijardi eura do kraja 2020. godine.

Hipotekarna banka je od 2012. uspostavila dugoročnu saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj,  vodećim investitorom koji je od 2006. godine u 71 projekat u Crnoj Gori investirao 622 miliona eura.

Check Also

Opština Golubovci računa da Zeta može da zaradi 1,6 miliona

Prema preliminarnim podacima, do kojih je “Dan” došao iz nezvaničnih izvora, studija opravdanosti teritorijalne promjene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *