Izgubili milijarde: Najveći svjetski organizator krstarenja rasprodaje imovinu

Dodajte komentar

Britansko-američki organizator krstarenja Karnival saopštio da je drugo fiskalno tromjesečje zaključio s neto gubitkom od 4,4 milijarde dolara zbog pandemije Kovida-19 koja ga je prisilila na otpis suvišnih brodova.

Neto gubitak u tromjesečnom periodu zaključno s krajem maja najveći je u istoriji vodećeg organizatora krstarenja u svijetu. U istom razdoblju prošle godine kompanija je poslovala s neto dobiti od 451 miliona dolara.

Poslovanje s krstarenjima srušilo se nakon što je nekoliko brodova, postalo žarištie epidemije koronavirusa. Neki su putnici i radnici umrli od posljedica zaraze, a nekima je određen karantin u lukama. Karnival je zbog pandemije I posljedica bio primoran da smanji ukupne kapacitete. Nakon prodaje šest brodova bili su prisiljeni da otpišu dvije milijarde dolara zbog razlike u prodajnoj cijeni i njihovoj knjigovodstvenoj vrijednosti. Kada se isključi taj otpis, neto gubitak iznosio je 2,4 milijarde dolara.

-Što duže traje pauza u poslovanju, to će veći biti uticaj na likvidnost i finansijski položaj kompanije“, naglašavaju u Karnivalu.

Krstarenja se obično rezervišu šest mjeseci do godinu dana unaprijed, a od izbijanja epidemije na brodovima u Aziji Karnival i njegovi konkurenti bili su prisiljeni da otkažu, refundiraju ili promijene rezervacije za hiljade karata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *