Gorivo skuplje od utorka?

Sve vrste goriva u Crnoj Gori, od narednog utorka, najvjerovatnije će poskupiti za oko tri centa po litru, saznaju “Vijesti” nezvanično iz izvora bliskih Udruženju naftnih kompanija Crne Gore i izvršnoj vlasti.

To bi značilo da bi cijena eurodizela mogla biti uvećana sa 96 na 99 centi, eurobenzina 95 sa 1,08 na oko 1,11 eura, a eurobenzina 98 sa 1,12 na 1,15 centi. Cijena litra lož ulja, prema očekivanjima od juče, biće povećana sa 94 na oko 97 centi.

U očekivanu kalkulaciju nijesu obračunate cijene od petka, odnosno posljednjeg dana trgovine na regionalnom tržištu iz Mediterranean Platt’s Ground iz Đenove.

Prema uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, obračun će se obaviti 22. juna a izmijenjene cijene naftnih derivata važiće od 23. juna.

Litar dizela je nedavno poskupio dva centa, benzina za tri centa, a lož ulja za četiri centa.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground – Genova) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Zbog formule države o maloprodajnim cijenama goriva i visokim dažbinama koje se naplaćuju po svakom potrošenom litru, građani nijesu previše osjetili blagodeti značajnog pojeftinjenja naftnih derivata širom svijeta od početka godine do mjesec unazad. Sve i da domaći uvoznici kupuju tonu svakog naftnog derivata po cijeni od samo jednog dolara, ili 0,001 dolar po litru (što je matematički najniža cijena) imajući u vidu visinu crnogorskih dažbina i propisanu formulu obračuna, maloprodajna cijena po litru dizel goriva ne bi mogla biti jeftinija od 68 centi, eurobenzina 95 od 80 centi, eurobenzina 98 od 84 centa, a lož ulja od 66 centi.

Check Also

Fejsbuk aktivira kriptovalutu možda već u januaru

Fejsbuk i njegovi partneri spremaju se da izdaju kriptovalutu libru već u januaru naredne godine, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *