Velike banke ponovo optuštaju

Najveće evropske banke nastavljaju sa planovima da smanje hiljade radnih mjesta nakon sto su ovaj proces stavili na čekanje kako bi pokazali podršku zaposlenima pogođenim izbijanjem korona virusa širom kontinenta.

HSBC Holdings Plc ponovno je pokrenuo proces smanjenja s planom da se eliminiše čak 35.000 pozicija. Glavni izvršni direktor Noel Kuin odložio je planove u aprilu, samo dva mjeseca nakon što je najavio inicijativu. Očekuje se da će se Evropa i Sjedinjene Države suočiti sa velikim opterećenjima.

Ušteda troškova je posebno značajna za evropske banke nakon što godine niske kamatne stope i nepredvidiva tržišta vrše pritisak na prihode. Zajmodavci na kontinentu činili su više od 80% smanjenja bankarskih poslova najavljenog prošle godine. U SAD-u Morgan Stenli i Sitigrup obećali su da će odložiti otpuštanje radnika.

Njemačka Dojče banka je prošlog mjeseca nastavila da smanjuje broj zaposlenih. Generalni direktor Kristian Seving kazao je da će smanjiti broj zaposlenih za još 12.000 u narednih 30 mjeseci, a najviše smanjenja očekuje se u Njemačkoj. Banka je nedavno pokrenula domaći program dobrovoljnog penzionisanja i uskoro će započeti pregovore sa radničkim savetima o otpuštanju.

Generalni direktor Kredit Svis banke, Tomas Gotsten rekao je u martu da švajcarska banka neće objaviti nikakva smanjenja radnih mjesta zbog virusa. Prošlog mjeseca je u intervjuu za medije naveo da će porast internet bankarstva dovesti do smanjenja broja filijala a samim tim i do određenog broja ukidanja radnih mjesta.

Za razliku od mnogih evropskih konkurenata, UniCredit je nastavila sa planom smanjenja broja zaposlenih čak i u vrijeme pandemije. Banka je u aprilu postigla sporazum sa sindikatima o smanjenju 5.200 zaposlenih u Italiji do 2023. Banka je pristala da zaposli oko 2600 mlađih radnika, prepolovivši neto broj smanjenja osoblja.

Intesa Sanpaolo uveliko je ispunila svoj raniji plan o smanjenju radne snage za oko 9%.

Check Also

Da li će nekretninski balon pući?

Da li je tržište stambenih nekretnina izašlo iz pandemije kao pobjednik? Da li je rast …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *