Standard & Poors: Islamske finansije nastaviće kontinuirani rast

Međunarodna agencija za kreditni rejting Standard & Poors (S&P) je objavila da će islamska finansijske institucije u periodu 2020-2021 polako ali sigurno nastaviti sa rastom.

S&P Global Ratings vjeruje da će globalna islamska finansijska industrija imati usporeniji rast u naredne dvije godine nakon snažnih performansi u 2019. godini poduprtih dinamičnijim sukuk tržištem.

– Značajno usporavanje osnovnih islamskih finansijskih ekonomija u 2020. godini, zbog mjera koje su sprovele različite vlade kako bi obuzdale pandemiju COVID-19, i očekivanog blagog oporavka u 2021., objašnjavaju naša očekivanja, navode iz Standard & Poors.

Istovremeno, S&P vidi priliku u trenutnom okruženju za ubrzanje i otključavanje dugoročnog potencijala industrije.

– Zainteresovane strane shvataju važnost standardizacije jer su vladine blagajne iscrpljene, a pristup sukuku još dugotrajan i složeniji od klasičnih instrumenata. Mjere zaključavanja takođe su pokazale važnost korišćenja tehnologije i stvaranja okretne industrije. Nadalje, igrači u industriji raspravljaju o potencijalnoj upotrebi socijalnih instrumenata kako bi se pomoglo kompanijama i pojedincima koji su ekonomski pogođeni pandemijom. S pravom koordinacijom između različitih islamskih finansijskih dionika, vjerujemo da bi industrija mogla stvoriti nove načine održivog rasta koji služe tržištima, ocjenjuju u S&P-u.

S&P očekuje da će islamsko bankarstvo u najboljem slučaju imati stabilnu ukupnu imovinu ili mali jednocifren rast.
To slijedi rast od 6,6% u 2019. godini zahvaljujući dobrim performansama u Zalivskom vijeću za saradnju (GCC), Maleziji, te u manjoj mjeri Turskoj i Indoneziji, ali tu je i opadajući doprinos Irana uslijed duboke recesije o kojoj je izvijestio MMF.

-U 2020. godini očekujemo usporavanje podstaknuto prvenstveno mjerama koje sprovode različite vlade za kontrolu pandemije COVID-19. Ovo usporavanje donekle će biti uravnoteženo snažnim ubrizgavanjima likvidnosti različitih centralnih banaka kako bi se pomoglo njihovim bankarskim sistemima da se snađu u teškom okruženju. No, to će, zajedno sa složenošću i manjim apetitom investitora, doprinijeti usporavanju tržišta u 2020. godini. Projektujemo da će količina izdavanja dostići 100 milijardi dolara u 2020. godini u poređenju sa 162 milijarde dolara 2019. godine, navode iz S&P-a.

Tržište je u stvari bilo spremno za dobre performanse u 2020. godini, ali pandemija i niže cijene nafte promijenile su izglede.

– U uslovima težih stanja, mi takođe ne vidimo da islamske finansijske zemlje koriste sukuk kao primarni izvor finansiranja uprkos većim potrebama za finansiranjem. Međutim, mislimo da bi Turska 2020. godine mogla pokušati agresivno iskoristiti tržište kako bi iskoristila sve svoje mogućnosti finansiranja, navode iz S&P-a i dodaju kako sveukupno vjeruju da je rast od niske do srednje jednocifrene vrijednosti za cjelokupnu industriju fer pretpostavka u naredne dvije godine.

Međutim, prema njihovom mišljenju, COVID-19 nudi priliku za integrisaniji i višestruki rast s većom standardizacijom, jačim fokusom na društvenu ulogu industrije i većom upotrebom fintecha. To se može postići boljom koordinacijom između različitih dionika u industriji.

Izvor: Indikator.ba

Check Also

Generacija Z na luksuz gleda potpuno drugačije i brendovi moraju da se prilagode

Prošlo je nekoliko godina otkako su se trgovci dijamantima, dragim kamenjem i uopšte nakitom najviše …

Leave a Reply

Your email address will not be published.