Merkel: Pandemija pokazala ranjivost Evrope

Njemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas da je pandemija korona virusa pokazala ranjivost Evrope i najavila da će lajtmotiv njemačkog predsjedavanja EU, od 1. jula, biti zajedničko i solidarno prevazilaženje izazova.

Merkel je, obraćajući se Bundestagu, naglasila da Berlin preuzima veliku odgovornost u vrijeme kada je EU suočena sa najvećim izazovom, kao i da je predsjedavanje EU veliki izazov, jer se Njemačka mora posvetiti prevazilaženju krize i učiniti Uniju otpornijom.

“Kriza sa kojom se suočavamo je potpuno drugačija od svih do sada. Ona nas pogađa sve, nepripremljene, i to ne samo u Evropi, već i svijetu. Samo u Evropi je odnijela 100.000 života, a par nedjelja zastoja privrede ugrozilo je ono što smo gradili decenijama”, poručila je ona.

Ukazala je da su bile neophodne restrikcije u borbi protiv korona virusa, i da će i dalje biti potrebno poštovanje odstojanja od 1,5 metara i nošenje maski, jer virus nije nestao, i neće sve dok ne bude bilo vakcine.

„Pandemija je pokazala koliko je evropski projekat krhak. Prvi refleksi su bili nacionalni, a ne evropski. Neophodno je u suočavanju sa ovim izazovom međunarodno djelovanje i srećna sam što je Evropska komisija brzo djelovala i stalno nas pozivala na jedinstvo”, kazala je Merkel.

Naglasila je da je pandemija pogodila sve, ali ne istom silinom, te posledice krize produbljuju nejednakosti društava.

“Pandemija je pokazala da je naše Evrope ranjiva i zbog toga je solidarnost potrebnija nego ikada”, poručila je Merkel.

Nijedna zemlja, prema njenim riječima, ne može sama i izolovano prevazići aktuelnu krizu, već samo zajednički.

Merkel je kazala da je snažnoj Evropi potrebna jaka Njemačka, a da bi ona tako ostala, kako dodaje, vlada je preduzela odlučne mjere.

“Nalazimo se u vremenu u kojem se privreda nalazi pred velikim preokretom, jer klimatske promjene i digitalizacija u osnov mjenjaju način rada. Zbog toga odgovor na pandemiju ne može biti povratak na stari način privređivanja, već mora da ubrza preokret privrede i od toga zavise radna mjesta”, objasnila je ona.

Ukazala je da i drugi u svijetu ne miruju, već odlučno deluju, navodeći na važnost jačanja konkurentnosti.

Merkel se, u svom govoru, založila za brzo postizanje dogovora o višegodišnjem budžetu, dodajući da se ne smije dozvoliti da pandemija stvara razdor među ekonomijama EU.

Istakla je da antidemokratske snage samo čekaju na ekonomske krize da bi ih politički zloputrebile.

U svom govoru istakla je da će borba protiv klimatskih promjena biti jedan od prioriteta.

Takođe je podvukla da je neophodno da EU bude globalno aktivnija i pored težih okolnosti na svjetskoj političkoj sceni.

Podvukla je značaj saradnje sa Afrikom i Kinom.

Check Also

Studija sprovedena na 20 miliona ljudi: Šta će vam pomoći da lakše nađete posao?

Najnovija studija ukazuje da iako bi vam prilikom traženja posla prvi na pamet pali prijatelji, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.